Utrechtse Lot van Hooijdonk opnieuw beste jonge bestuurder

PROVINCIE UTRECHT - Wethouder Lot van Hooijdonk in Utrecht mag zich nog steeds de beste jonge ambtenarenbaas van het land noemen. Lezers van tijdschrift Binnenlands Bestuur riepen de bewindsvrouw van GroenLinks vanmiddag uit tot Beste Bestuurder jonger dan 40 jaar. Vorig jaar won ze de verkiezing ook.
De 39-jarige Van Hooijdonk was bij de wedstrijd Beste Bestuurder genomineerd in de categorie Jonge bestuurders. Volgens de jury had ze dat te danken aan haar enthousiaste inzet voor een duurzaam Utrecht en haar aanpak van de verkeersproblemen in de stad.

OPLOSSINGSGERICHT EN SLIM

"Van deze vernieuwer wordt gezegd dat ze écht alles over energietransitie weet", schreef de jury vooraf al. "Van Hooijdonk is oplossingsgericht en slim, kan hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden en helder communiceren over consequenties van bepaalde keuzes."
Van Hooijdonk zei zelf vanmorgen op Radio M Utrecht dat een goed bestuurder nooit aan één kwaliteit voldoende heeft. "Ik denk dat een kenmerk van onze rol en ons vak is, dat je meerdere dingen goed moet kunnen", zei ze in het ochtendprogramma Utrecht is wakker. "Je moet goed met bewoners kunnen praten, maar je moet ook goed in de inhoud zitten, besluiten kunnen nemen en die kunnen uitleggen aan volksvertegenwoordigers. En tegelijkertijd moet je ook goed met collega's om kunnen gaan en met mensen in Den Haag."

BESTE LOKALE BESTUURDER

De winnaar van de titel Beste lokale bestuurder 2017 was ook voor een relatief jonge wethouder. De prijs ging naar de 30-jarige wethouder Paul Smeulders van Helmond, net als Van Hooijdonk een politicus van GroenLinks. Hij liet onder meer burgemeester Koos Janssen van Zeist en D66-wethouder Victor Everhardt van Utrecht achter zich. In de categorie Best bestuurde organisatie werd de gemeente Utrecht tweede, achter de provincie Noord-Brabant.
Binnenlands Bestuur liet voor de verkiezingen lokale bestuurders en politici meer dan 800 collega's nomineren. Daarna konden lezers van het blad stemmen op een selectie van finalisten. Uit onze provincie waren ook de Utrechtse wethouder Victor Everhardt en de Zeister burgemeester Koos Janssen kanshebbers voor een prijs.

Wethouder Van Hooijdonk en burgemeester Janssen vanmorgen op Radio M Utrecht