Westbroek: De grootste wasserij van Europa staat in Utrecht

UTRECHT - De hypermoderne wasserij van de familie Van der Kleij in Utrecht is de grootste van Europa. Eigenaar Gerard van der Kleij is ambitieus: "Over een paar jaar willen we de grootste van de wereld zijn." Er gaat elke dag zo'n 100.000 kilo wasgoed doorheen en dat moet het dubbele worden.

GESCHIEDENIS

Henk is er op bezoek omdat het een van de oudste familiebedrijven van de regio is. Van der Kleij bestaat al sinds 1637. De eerste Van der Kleij's waren kleerwassers op een burcht in Benschop en deden de was voor de mensen die daar woonden. Niet alleen voor de burchtheer, maar ook voor de smid en de timmerman.
Sinds die tijd is het bedrijf in handen van dezelfde familie. Aan het begin van de 19e eeuw verhuisde het bedrijf naar Utrecht. En een eeuw later vertrokken de Van der Kleij's naar Vleuten. Niet alleen omdat ze uit wilden breiden en er in de stad te weinig ruimte was, maar ook omdat het grondwater door de slechte riolering te vies was om de was mee te doen.

ZUINIG

Tegenwoordig gebruiken de enorme wasmachines van het familiebedrijf nog niet de helft van een consumentenmachine. Henk komt erachter dat die van hem helemaal niet zo zuinig is. 25 liter gebruikt hij per was.
Henk heeft goede herinneringen aan 'maandag wasdag' toen hij nog jong was. Zijn moeder had geen wasmachine en Henk mocht helpen als ze de was deed: "Ik mocht het leukste doen wat er is als kind: wringeren met de wringer." Henks moeder streek de was natuurlijk met de hand. Bij de Van der Kleij's gaat dat al lang niet meer zo. Ze hebben samen met anderen een strijkmachine ontwikkeld die 1400 lakens per uur strijkt.
Twee jaar geleden is een spiksplinternieuwe fabriek gebouwd, helemaal gericht op de toekomst. Want de volgende generatie staat al weer klaar om het stokje over te nemen: Gerards zonen Koos en Daan. Koos: "Ik zit elke keer met mijn broer in de kantine een broodje te eten, dat kan alleen bij een echt familiebedrijf, dat is toch prachtig". "Gewoon thuis gesmeerd", zegt Gerard met een glimlach.

Henk op bezoek bij de grootste wasserij van Europa, die al bestaat sinds 1637.