Elektrische bussen Utrecht vallen vaker uit dan elders in Nederland

© Joep ten Have / RTV Utrecht
UTRECHT - De problemen met de elektrische bussen op de Utrechtse lijn 1 zijn uitzonderlijk. Dat blijkt uit een rondgang door RTV Utrecht langs andere steden met stekkerbussen.
Eind vorig jaar bleek dat de helft van alle bussen in Utrecht uitvalt. In Venlo rijden ook elektrische bussen, maar dan van het merk VDL. Daar zijn zelden problemen met de bussen. Ook tijdens de opstartfase vielen er nauwelijks bussen uit.
Na ruim een jaar blijken de bussen zelfs minder onderhoudsgevoelig dan bussen op diesel. Alleen door het tussentijds opladen is er tijdens de dienst iets meer tijd nodig, in vergelijking met dieselbussen, die dat overdag niet hoeven. Ook in Maastricht en Eindhoven rijden bussen van VDL, en ook daar zijn geen noemenswaardige problemen met de nieuwe techniek. Dat is een groot contrast met Utrecht

TELLEN

In december heeft een verslaggever van RTV Utrecht twee dagen staan tellen bij een halte van lijn 1. De gemeente Utrecht had beloofd dat die lijn helemaal elektrisch zou worden.
Daarvoor werden tien elektrische bussen aangeschaft van het merk Ebusco. De provincie en de gemeente stelden daarvoor drie miljoen euro extra ter beschikking aan QBuzz.

VIJFTIG PROCENT

Uit de telling bleek dat aan het eind van de dag vijftig procent van de elektrische bussen niet meer reed. Zij werden vervangen door dieselbussen. De woedende PvdA in de stad stelde vragen aan GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk.
De gemeente bevestigt op basis van die vragen dat de helft van de bussen op lijn 1 niet rijdt. Ook geeft de gemeente aan dat daar op korte termijn geen grote verandering in komt. Pas rond de zomer zal lijn 1 voor het grootste deel elektrisch zijn. In Venlo reden de bussen wel onmiddellijk probleemloos.

TECHNISCHE PROBLEMEN

Ebusco ontkent overigens dat er problemen zijn met de Utrechtse bussen. Telefonisch laat een woordvoerder weten dat de telling van RTV Utrecht uit december niet fout is, maar dat de uitval niet te wijten is aan technische problemen.
Waaraan de uitval van vijftig procent wel ligt, wil de woordvoerder niet zeggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.