Utrechters krijgen hulp bij realiseren van buurtinitiatieven

DE BILT - Een tuin waar dementerende ouderen in beweging kunnen blijven, of een leegstaande kerk die tot dorpshuis wordt omgebouwd. Het zijn zomaar wat ideeën die een buurt tot leven kunnen brengen. In De Bilt kunnen bedenkers van dit soort plannen morgen inspiratie opdoen voor hun plannen
Tijdens de bijeenkomst zijn er workshops en kunnen indieners van een plan in contact komen met deskundigen die hen kunnen adviseren bij het realiseren van een plan.
"We hebben 18 groepen en die presenteren hun plan. Andere aanwezigen kunnen daar op reageren en bijvoorbeeld tips geven", vertelt Marjolein Hillege van de organisatie Kern met Pit.
IDEEËN
In de provincie Utrecht zijn uiteenlopende ideeën ingestuurd. "We hebben bijvoorbeeld de fietsrommelroute in Batau-Noord in Nieuwegein, dat is een soort markt op de fiets. Of de wilde bij om een huisvesting voor wilde bijen te realiseren. Maar het gaat ook om de herinrichting van een schoolplein en in Leusden willen ze een pand nieuw leven inblazen."
De bijeenkomst in De Bilt is vooral bedoeld om kennis en inspiratie op te doen, maar er wordt ook een trofee uitgereikt voor het project dat opvalt door bijvoorbeeld de moeilijkheidsgraad of originaliteit. Hier zit een prijs van 1500 euro aan verbonden. Later dit jaar wordt ook een landelijke winnaar gekozen.