Reddingsbrigade Utrecht bestaat precies 100 jaar

UTRECHT - De Reddingsbrigade in Utrecht bestaat dit weekend precies honderd jaar en dat wordt gevierd met een feestelijke receptie. Precies een eeuw geleden zetten de vrijwilligers van de brigade zich voor het eerst in voor de veiligheid op en rondom het Utrechtse water.
Dilejan Adams werkt zelf ook al jaren voor de Reddingsbrigade. Nog altijd doet hij zijn werk met veel plezier. "Het leukste is om in actie te komen en dat het ook echt lukt", vertelt Dilejan Adams.
In Utrecht assisteerde de Reddingsbrigade de afgelopen jaren bij talloze evenementen, zoals afgelopen zomer nog tijdens de huldiging van de Oranje Leeuwinnen, waarbij een boottocht door de stad ging.

TRAPONGELUK

Maar ook tijdens het
aan de Oudegracht in 2006 kwam de Reddingsbrigade in actie. "Daar hadden wij één eenheid liggen met wat EHBO'ers. Ik hoorde op mijn vakantieadres dat het fout zat. Het eerste dat je dan denkt: wat komen ze tegen en hoe is het met mijn mensen? Het is dan best heftig wat je tegenkomt."

NAZORG

Een collega die wél in de buurt was, is diezelfde avond nog naar onze mensen toegegaan en heeft ervoor gezorgd dat iedereen veilig thuiskwam. We hebben heel wat gesprekken gevoerd met onze mensen om hen te vragen hoe ze het hadden ervaren. Je krijgt wel een tik als je dan hoort dat iemand is overleden."
Door de jaren heen is de nazorg wel een stuk verbeterd, zegt Adams. "Dertig jaar geleden kreeg je na zo'n incident een biertje en een schouderklopje, tegenwoordig doen we dat heel anders. We hebben mensen voor die nazorg en kijken of je doorgezet moet worden naar deskundige hulp. Dat is stukken beter."

PREVENTIEF

Hoewel de Reddingsbrigade dus regelmatig in actie komt bij incidenten, hebben de vrijwilligers vooral de taak om te voorkomen dat het misgaat. "We zijn hier in Utrecht vrij goed in preventie. We hebben situaties vaak getackeld nog voordat de mensen zelf zagen dat het fout kon gaan. Je moet toch iets eerder reageren en je let op andere symptonen en daar reageer je dan op."
De mooiste ervaring die Adams meemaakte was de redding van een politieagent. "Achteraf kregen we pas horen dat het om een agent ging. Het bleek dat hij vier jaar daarvoor vier kinderen uit het water had gered."
Het jubileumjaar wordt het hele jaar gevierd. De feestelijke aftrap van het feestjaar is aanstaande zondag, met een receptie.

Reddingsbrigade Utrecht bestaat precies 100 jaar

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.