De Jong pakt punt bij debuut bij FC Utrecht

UTRECHT - Jean-Paul de Jong heeft aan zijn debuut als hoofdcoach van FC Utrecht een punt overgehouden. De levendige subtopper in de Galgenwaard tegen AZ eindigde in 1-1. De bezoekers uit Alkmaar kwamen in de open wedstrijd in de 55e minuut op voorsprong dankzij een rake knal van Jonas Svensson. Een kwartier voor tijd bracht invaller Cyriel Dessers de gelijkmaker op zijn naam uit een fraai uitgevoerde counter.

MISTER FC UTRECHT

De Jong, die 370 eredivisieduels voor FC Utrecht speelde, kreeg van het thuispubliek voor het begin van het duel een warm onthaal. Ook het spel van zijn manschappen in de eerste helft moet 'Mister FC Utrecht' goed hebben gedaan. De thuisclub speelde in de stijl van de vertrokken trainer Erik ten Hag (naar Ajax): veel inzet, een goede veldbezetting en een gezonde aanvalsdrang. FC Utrecht miste voorin echter de nodige stootkracht.
Ook AZ speelde om te winnen. Beste kans kreeg Wout Weghorst, die in de 26e minuut de bal net over het Utrechtse doel tikte. Vlak voor de rust kreeg de aanvoerder van AZ geel. Daardoor is hij geschorst voor de eerstvolgende wedstrijd tegen Willem II in Tilburg.

TWEEDE HELFT

Na de rust brak Svensson de score open met een strak schot (0-1). De Jong bracht daarna meteen Dessers in, die de gelijkmaker verzorgde uit een perfecte uitbraak (1-1). Daarna bleven beide ploegen, met nieuwkomer Oussama Idrissi (ex-FC Groningen) bij AZ als invaller, jagen op een zege. Het punt was De Jong echter gegund. Tegenvaller voor FC Utrecht was het geblesseerd uitvallen van Sander van de Streek met een ogenschijnlijk zware knieblessure.
FC Utrecht blijft zesde in de eredivisie. Het heeft nu 29 punten uit 18 wedstrijden en is nummer 5 Feyenoord tot op drie punten genaderd. PSV is koploper met 46 punten uit 18 wedstrijden.

Zakaria Labyad: "We hebben karakter en passie getoond"
Willem Janssen: "Heel veel met het hart, soms te veel"
Jean-Paul de Jong: "Ik had toch liever gewonnen"