D66 in Utrecht wil af van fossiele brandstoffen en boete op gasafsluiting

UTRECHT - De D66 in Utrecht belooft dat de boete op het afsluiten van het gas gaat verdwijnen. Nu kost dat nog 600 euro. Op termijn moeten alle huizen in Utrecht af van de fossiele brandstoffen, en gasleveranciers moeten opdraaien voor die kosten, vindt de partij.
De uitspraken werden gedaan tijdens de nieuwjaarsreceptie van D66 in Utrecht. Lijsttrekker Klaas Verschuure trapte daarmee de campagne van zijn partij af. In 2016 speelde een vergelijkbare discussie, toen bewoners met stadsverwarming van hun aansluiting af wilden. Daarvoor moesten ze duizenden euro's betalen. De actievoerders vonden dat onterecht, omdat er volgens hen geen boete mag staan op het overschakelen op duurzame verwarming.

KOSTEN VOOR GASLEVERANCIER

Met dezelfde argumenten wil D66 nu af van de boete op het overstappen van gas op andere manieren van verwarming. Het afsluiten van gas vergt wel werk, omdat er moet een monteur aan te pas moet komen en de leiding verwijderd moet worden. Die kosten moeten voor rekening van de gasleverancier komen, vindt Verschuure.
Tijdens zijn speech haalde de lijsttrekker ook nog uit naar GroenLinks, die hij beschuldigt van ernstige betutteling. Volgens de lijsttrekker is de stad - als het aan GroenLinks ligt - straks nog alleen bewoonbaar voor mensen met een uitkering of met een inkomen van vier keer modaal (? 150.000 per jaar).

PEILING

D66 blijkt een aantal maanden geleden een peiling te hebben gedaan voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De peiling werd uitgevoerd voordat bekend werd dat de PVV mee gaat doen in Utrecht. Uit de peiling blijkt dat D66 de grootste blijft in Utrecht, gevolgd door GroenLinks en de VVD. Opvallend is dat één op de drie kiezers nog geen idee heeft waar ze op moeten stemmen, aldus D66.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.