Plan voor het redden van de bij: "Het is een mooie dag voor de bijen!"

PROVINCIE UTRECHT - Vandaag wordt een nationaal plan ondertekend om de bijen te helpen. De Nationale Bijenstrategie moet ervoor zorgen dat het aantal wilde bijen tot 2030 alleen maar toeneemt. "Het is een mooie dag voor de bijen!", vinden ze bij The Bee Foundation in Houten.
De overheid, allerlei stichtingen en bedrijven ondertekenen de strategie in Den Haag. Daarin worden drie maatregelen genomen: meer leefplekken voor de bijen creeëren, imkers opleiden en een verbod op het gebruik van schadelijke middelen op gewassen.
De plannen zijn hard nodig, zegt Sonne Copijn van The Bee Foundation in Houten: "75% van de insecten is verdwenen in de afgelopen 25 jaar. Dat komt met name door hoe we de landbouw hebben ingericht. Er zijn helemaal geen strookjes meer met wilde inheemse planten, bosjes hout en randen langs sloten. Dat zijn de plekken waar bijen leven."

BELANGRIJK

De bij draagt bij aan een groot deel van ons leven: "De wilde bijen zorgen voor de bestuiving van ons voedsel. 75% van ons eten moet bestoven worden. En 80% van de wilde planten is er ook afhankelijk van", aldus Copijn.
De Triodos Foundation draagt bij aan onderzoek over de bijen. Zij hebben al jarenlang bijenkasten naast hun kantoor in Zeist staan. Tienduizend bijen zoemen naast het bankgebouw. "Alles wat we eten aan fruit, is bestoven door de bijen. Zonder bijen hebben we ook geen fruit meer", zegt Ted van den Bergh van de Foundation.
Grappig genoeg doen bijen het wel goed in de steden: "De steden zijn de oases voor de bijen. Daar is het hele jaar nog wel wat te halen. In bloemen, bomen en tuintjes", weet van den Bergh.

BUITENGEBIED

Maar op het platteland moeten bijen dus beter gaan gedijen. The Bee Foundation heeft de strategie ook ondertekend: "Landbouwers moeten bloemstroken gaan planten. Ze moeten meer struiken aanplanten. En de weilanden moeten weer bloemrijk worden."
De maatregelen voor landbouwers moeten wel in samenspraak met hen gaan, vindt van den Bergh van de Triodos Foundation: "De boeren moeten wel hun boterham kunnen verdienen. We moeten ze helpen een omslag te maken door een betere prijs te betalen voor de producten die ze maken." Daarnaast denkt Ted dat vrijwilligers goed mee kunnen helpen met klusjes als bijvoorbeeld knotwilgen snoeien.

The Bee Foundation is blij met de Nationale Bijenstrategie
Voor de Triodos Foundation is de bij al jarenlang belangrijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.