ProRail wil treinsurfvideo sneller van YouTube af

UTRECHT - Spoorbeheerder ProRail roept YouTube op om video's van "levensgevaarlijke stunts" op het spoor sneller te verwijderen. Het videoplatform haalde vandaag na klachten van Prorail een video van een treinsurfer offline.
Het gebeurt volgens de spoorbeheerder steeds vaker: video's waarin vloggers levensgevaarlijke stunts uithalen op en rond het spoor en dit vervolgens uploaden op YouTube. Ook vandaag is een treinsurfer landelijk nieuws. "We zien steeds vaker idioot gedrag", zegt een woordvoerder van ProRail. "Dit is dan een treinsurfer, maar vorig jaar hadden we ook iemand die over een spoorboog was gaan lopen. Dat zijn wel dingen die gefilmd worden met de intentie het via YouTube met de buitenwereld te delen".

WAAGHALS

Een
, die eerder al eens op een rijdende trein sprong, zette dit weekend voor de tweede keer een video online. Ditmaal klampte hij zich vast aan de zijkant van een rijdende trein. Direct na het uploaden van de video benaderde hij één van de incidentenbestrijders van ProRail met de boodschap: "doe maar lekker weer aangifte!"
ProRail doet bij overtredingen van de spoorwet altijd aangifte, zegt het spoorbedrijf. Ook voor dit geval zal aangifte worden gedaan.

VERANTWOORDELIJKHEID

De spoorbeheerder wil verder dat YouTube in dit soort gevallen sneller zijn verantwoordelijkheid neemt. "YouTube heeft een beleid dat ze dit soort video's verwijderen, dat doen ze uiteindelijk wel. Maar wij zouden het heel fijn vinden als ze dat direct doen. Want dan is ook de lol eraf. Dan heeft het niet zoveel zin om dit soort video's te maken."
"Het is zeer vervelend dat dit soort video's soms dagenlang online kunnen staan. Dit kan namelijk zorgen voor kopieërgedrag van waaghals tot waaghals." YouTube heeft de video verwijderd, maar de treinsurfer heeft de beelden inmiddels op andere videoplatforms gezet.

VERWIJDERD

Google, het moederbedrijf van YouTube, zegt in een reactie dat filmpjes met gevaarlijke handelingen verboden zijn en zo snel mogelijk worden verwijderd. Op de bewering van ProRail dat dat soms niet snel genoeg gebeurt, gaat het bedrijf niet in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.