Nieuwe 'excellente scholen' in Breukelen, Soest en Amersfoort uitblinkers in lesgeven

Gejuich vanmorgen op rkbs Willibrordus in Breukelen.
Gejuich vanmorgen op rkbs Willibrordus in Breukelen. © Rkbs Willibrordus / Simone Schouten
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Drie scholen in de provincie Utrecht mogen zich vanaf vandaag 'excellente school' noemen. Ze hebben het predicaat vanmorgen ontvangen van de Inspectie van het Onderwijs. De scholen hebben hun organisatie op orde en blinken uit in de manier waarop ze lesgeven.
Utrecht telt nu twintig zogenoemde exellente scholen. Nieuwkomers zijn de rooms-katholieke basisschool Willibrordus in Breukelen, de 2de Van der Huchtschool in Soest en de vwo-afdeling van het Farel College in Amersfoort. De havo-afdeling van de Amersfoortse middelbare school kreeg het predicaat twee jaar geleden al.
ONDERSCHEID
Om 'excellente school te worden moet een school zelf een aanvraag indienen. Een jury beoordeelt vervolgens of de instelling zich daadwerkelijk onderscheidt van anderen. Bij de officiële uitreiking hoort een rapportage, een vlag en een bordje om op de school te schroeven. De toekenning blijft drie jaar geldig.
"Bij het Farel College voelen de leerlingen dat we ze heel serieus nemen", zegt rector Thijs Jan van der Leij, als hij uitlegt waarom zijn school vanmorgen een feestelijk bezoek van de inspectie kreeg. Het Farel stelt de drie basisbehoeften competentie, relatie en autonomie centraal. "Bij ons krijgen leerlingen de gelegenheid om zelf vorm te geven aan het onderwijs. Ze werken daar samen met leraren aan. We vertrouwen erop dat kinderen dat kunnen en we stellen ook hoge verwachtingen aan ze."
ERKENNING
Voor de meeste scholen is bevestiging de belangrijkste reden om een gooi naar de titel te doen. "Als je iets unieks doet, is erkenning erg leuk", zegt directeur Rick Mast van de 2de Van der Huchtschool. De basisschool in Soest slaagt er volgens de jury in om met een traditionele, klassikale inrichting toch aan de individuele behoeftes van ieder kind te voldoen. Kinderen met een achterstand of een voorsprong krijgen een aparte begeleiding.
De bijzondere aanpak leverde de 2de Van der Huchtschool razendsnel het predicaat 'excellente school' op. "Zoiets geeft een enorme boost aan het team", zegt Mast. "De kans is ook groot dat je meer belangstelling en daardoor meer nieuwe leerlingen krijgt, maar dat is eigenlijk bijvangst."
SCHERP ONDERWIJS
Jorien Launspach van de Willibrordschool in Breukelen heeft bewust een deel van zijn overwicht als directeur ingeleverd en laat zijn medewerkers zelf kritisch kijken naar de manier waarop de basisschool lesgeeft. "Ons beleid wordt gemaakt door de leerkrachten en niet van bovenaf afgekondigd", legt hij uit. "Het unieke is dat ze ook zelf onderzoek doen, bij andere scholen kijken en interviews afnemen. Met het hele team bekijken we dan of we beleid kunnen maken van wat zij hebben ontdekt. Zo houden wij ons onderwijs scherp."
Ook Launspach zegt dat meer aanmeldingen niet direct een drijfveer was om zijn basisschool aan te melden. "Geen idee of dat zo werkt", lacht hij. "Ik heb het gedaan omdat iedereen wel waardering wil voor zijn werk. Maar financieel maakt het geen verschil en of ouders erop afkomen? Ik weet het niet, ik heb die ervaring niet. Het is de eerste keer dat we het predicaat 'excellent' hebben."
MENSJES
De directeur in Breukelen is blij dat de inspectie niet meer alleen naar cito-resultaten kijkt, maar ook naar hoe leerlingen en leerkrachten functioneren in de school. "Het gaat erom dat je kwaliteit levert in de ontwikkeling van 'mensjes'. Je probeert na acht jaar leerlingen af te leveren met een brede ontwikkeling, die voorbereid zijn op het voortgezet onderwijs en beschikken over de vaardigheden voor de eenentwintigste eeuw, zoals mediawijsheid, zelf keuzes maken, creatief denken."
In totaal zijn er nu 248 excellente scholen in Nederland. Deze staan in de provincie Utrecht:
SINDS 2016
(verloopt volgend jaar)
CBS De Wegwijzer, Overberg (Regulier Basisonderwijs)
Schoolvereniging De Nijepoort, Groenekan (Regulier Basisonderwijs)
Obs Overvecht (obo), Utrecht (Regulier Basisonderwijs)
De Achtbaan, Utrecht (Regulier Basisonderwijs)
SBO Michaelschool, Amersfoort (Speciaal Basisonderwijs)
SBO De Evenaar, Nieuwegein (Speciaal Basisonderwijs)
Cals College, Nieuwegein (vwo)
Farel College, Amersfoort (havo)
Utrechts Stedelijk Gymnasium, Utrecht (vwo)
Oosterlicht College, Vianen (vmbo-b)
Oosterlicht College, Vianen (vmbo-k)
Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium, Amersfoort, (vwo)
Auris Prof. Groenschool, Amersfoort (Speciaal Onderwijs)
SINDS 2017
School op de Berg, Amersfoort (Regulier basisonderwijs)
Koningin Julianaschool, Nieuwegein (Regulier basisonderwijs)
Andersenschool, Woerden (Regulier basisonderwijs)
Montessori Lyceum Herman Jordan, Zeist (havo)
SINDS 2018
Rkbs Willibrordus, Breukelen (Regulier Basisonderwijs)
2de Van der Huchtschool, Soest (Regulier Basisonderwijs)
Farel College, Amersfoort (vwo)
Rector Thijs Jan van der Leij (l.) van het Farel College in Amersfoort kreeg vanmorgen
Rector Thijs Jan van der Leij (l.) van het Farel College in Amersfoort kreeg vanmorgen © Farel College / Richard Urbach

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.