Onderzoek naar integriteit wethouder Stichtse Vecht

STICHTSE VECHT - Onderwijswethouder Pieter de Groene van Stichtse Vecht ligt onder vuur om een vraag die hij vorige week heeft gesteld. Hij drong in een commissievergadering aan op het toekennen van bijna twee ton gemeentegeld aan een kinderopvang die een pand huurt van zijn partner.
Raadsleden bespraken vorige week bouwprojecten op het Harmonieplein en de Daalse Hoek in Maarssen. De huisvesting van kinderopvang Kind & Co maakt plaats voor een zogenoemd integraal kindcentrum. De organisatie moet daarvoor tijdelijk uitwijken en heeft inmiddels voor ruim drie jaar de sleutel van een kantoor aan de Julianaweg gekregen. Dat pand huurt de opvang sinds september van de partner van de D66-wethouder.
In de commissievergadering werd afgelopen dinsdag duidelijk dat de gemeenteraad pas na de verkiezingen een besluit wil nemen over de Daalse Hoek. De Groene vroeg daarop of er dan wel alvast 195.000 euro kan worden toegekend aan Kind & Co. De opvang kan daarmee het tijdelijke onderdak ombouwen.

INTEGRITEIT

Een dag later belde burgemeester Marc Witteman De Groene thuis op. Hij vertelde dat er bij de gemeente een melding was gedaan van een mogelijke integriteitsschending. Onderzocht wordt of de wethouder de bewuste vraag uit eigenbelang heeft gesteld. De Groene zegt dat die aantijging hem "niet in de koude kleren" is gaan zitten en heeft de gemeenteraad dit weekend een brief met uitleg gestuurd.
Volgens De Groene heeft alleen Kind & Co belang bij een snelle behandeling door de gemeenteraad. De organisatie heeft al veel tegenslagen moeten verwerken en maakt nu dubbele bedrijfskosten. Dat de wethouder of zijn partner zelf beter worden van een raadsbesluit ontkent hij stellig.

LOKAAL BELANG

De Groene betoogt verder dat de al gesloten huurovereenkomst tussen Kind & Co en zijn partner buiten de gemeente om tot stand is gekomen. De gemeente wist overigens na de verkiezingen in 2014 al dat hij een zogenoemd 'lokaal belang' had in het pand. Hij had indertijd zelf gemeld dat zijn partner eigenaar van het gebouw is sinds haar toenmalige man in 2002 was overleden.
Ook toen Kind & Co haar oog afgelopen zomer op het pand liet vallen meldde De Groene dat aan de burgemeester en zijn collega-wethouders, schrijft hij. Met de fractievoorzitters sprak hij toen af dat hij zich niet met de tijdelijke huisvesting zou bezighouden. De onderhandelingen werden door ambtenaren gevoerd en die rapporteerden daarover direct aan het college.

ONHANDIG

Raadsleden willen tegenover RTV Utrecht nog niets over kwijt over de integriteitskwestie. Ze wachten het onderzoek af en worden morgen bijgepraat door burgemeester Witteman. Een fractievoorzitter is dan ook voorzichtig in zijn bewoordingen. Zijn eerste indruk is dat de wethouder "onhandig" is geweest.
Ook wethouder De Groene wil nog niet reageren op vragen van RTV Utrecht. In zijn brief schrijft hij dat de twijfel aan zijn integriteit hem diep raakt. "U kunt zich voorstellen dat ik enorm geschrokken ben van deze mededeling van onze burgemeester. We hebben, op dit gebied, nogal wat meegemaakt in onze gemeente."
Eerder zorgde een integriteitsonderzoek in Stichtse Vecht voor het opstappen van een wethouder. Jaap Verkroost (CDA) stapte in 2015 op nadat gebleken was dat hij een lening aan lokale ondernemer niet had gemeld. VVD'ers Piet Ploeg en Kathalijne de Kruif werden veroordeeld tot werkstraffen omdat ze geheime informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester hadden gelekt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.