Cuypersgenootschap wil monumentenstatus voor Universiteitsmuseum

UTRECHT - De Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, heeft de gemeente Utrecht formeel verzocht om het gebouw van het Universiteitsmuseum te beschermen als gemeentelijk monument.
De Universiteit Utrecht wil een deel van het pand slopen om er een groter museum te kunnen bouwen. Het Cuypersgenootschap verzet zich tegen de plannen en zet in op behoud van het markante gebouw, dat twintig jaar geleden al de prestigieuze Rietveld-architectuurprijs kreeg.
Het Universiteitsmuseum is in 1993-1996 gebouwd naar ontwerp van de Hilversumse architect Koen van Velsen. Het zit in een voormalig laboratoriumcomplex van de universiteit aan de Lange Nieuwstraat.
Volgens het Cuypersgenootschap wordt het oude erfgoed van middeleeuwse kerken en historische grachtenpanden in Utrecht met veel liefde onderhouden. Dat zou ook moeten gebeuren voor het erfgoed "uit recenter tijden". "Juist het feit dat uit alle eeuwen hoogwaardige gebouwen in het stadsbeeld aanwezig zijn maakt Utrecht interessant", meent het genootschap.
Ook het CDA in de stad verzet zich tegen de sloop van het pand en bezorgde Utrechters zijn eerder al een petitie begonnen. Paul Voogt, directeur van het Universiteitsmuseum, zei toen dat het protest niets meer uithaalt. Alle alternatieven zijn al bekeken en grondig verbouwen is de beste optie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.