18 jaar celstraf voor Mark de J. voor moord op Koen Everink uit Bilthoven

DE BILT - Voormalig tenniscoach Mark de J. is schuldig aan de dood van zakenman Koen Everink. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald. De J. krijgt achttien jaar cel. Volgens de rechter is er voldoende bewijs dat de 30-jarige Rotterdammer schuldig is aan moord.
Everink werd op 4 maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. Hij was door tientallen messteken om het leven gekomen. Dat gebeurde terwijl zijn jonge dochtertje boven lag te slapen. Zij was degene die 's ochtends haar vader vond. De J. was de fatale avond bij Everink thuis.

BEWIJS

Op grond van het bewijs kan volgens de rechter worden vastgesteld dat De J. een vooropgezet plan had om Koen Everink van het leven te beroven. Naast het lichaam van Everink lag een bebloed mes met DNA-sporen van de verdachte. Ook bleek Mark de J. in bezit van het horloge van Koen Everink en lag er bloed van het slachtoffer in zijn auto. Verder zocht De J. op internet naar mogelijkheden om iemand te doden.
Op zijn computer werden zoektermen gevonden als "messteek in onderbuik", "messteek in hoofd", "doodschieten", "wurging met touw" en "halsslagader doorsneden". De rechtbank gelooft niet dat hij dit opzocht uit fascinatie voor misdaadseries. Ook zocht hij op internet naar de waarde van het horloge van Everink. Dat deed hij al vóór de moord. De J. had hier geen geloofwaardige verklaring voor, vindt de rechter.

ONTVOERING

Mark de J. heeft zelf altijd
dat hij zijn vriend en gokmaatje Everink niets heeft aangedaan. Hij zegt op de bewuste avond door meerdere mensen te zijn ontvoerd in zijn eigen auto. De ontvoerders zouden ook Everink om het leven hebben gebracht. De rechter ziet geen enkel bewijs voor dit scenario.

VONNIS

Het vonnis van de rechter telt 38 pagina's. Vandaag werd in Utrecht een korte samenvatting voorgelezen. Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank er uitdrukkelijk rekening mee gehouden dat de verdachte tot zijn daad is gekomen terwijl hij wist dat het zesjarige dochtertje van Everink boven in haar bed lag. Het motief voor de moord was volgens de rechtbank de gokschuld van zeker 80.000 euro die Mark de J. bij Everink had.
De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Het Openbaar Ministerie had ook achttien jaar geëist. De J. zal al wel bijna twee jaar in voorarrest. Die periode gaat er nog af.

HOGER BEROEP

De verdachte was niet aanwezig bij de uitspraak. Volgens advocaat Bob Kaarls wilde hij aanvankelijk wel naar de uitspraak komen, maar werd de spanning hem uiteindelijk veel te groot. De verdediging kan nu binnen veertien dagen hoger beroep aantekenen. Advocaat Kaarls zei al dat er "zeker een hoger beroep komt".

FAMILIE

De vader van Koen Everink liet na afloop weten geen reactie op de uitspraak te kunnen en willen geven. "Geen enkel vonnis brengt onze zoon terug. Wij hebben levenslang. Onze kleindochter is haar papa kwijt."

Mark de J. is veroordeeld voor achttien jaar cel voor de moord op Koen Everink uit Bilthoven