Boswachters nog weken druk met opruimen stormschade

PROVINCIE UTRECHT - Utrechts Landschap verwacht nog weken bezig te zijn met het opruimen van de stormschade. De uitzonderlijk harde wind van afgelopen donderdag heeft veel bomen van de landgoederen en natuurgebieden geknakt of verzwakt.
Afgelopen weekend gold al een dringend advies om de bossen te mijden. Wat boswachter Joris Hellevoort betreft blijft dat nog wel even zo, want de storm heeft flink huisgehouden. "Sinds de jaren negentig is het niet meer zo erg geweest. We hebben veel werk te verzetten, anderhalve maand ben ik zeker nog bezig."
Wie de komende tijd toch de bossen in gaat, doet dat op eigen risico, zo staat op bordjes te lezen. De kans bestaat dat er nog steeds takken of hele stukken boom naar beneden komen. Ook wordt de rust danig verstoord door het geluid van motorzagen. Die zagen de gevallen bomen en taken klein tot brandhout. Grote delen van bomen gaan naar een timmerwerkplaats.
Overigens laten natuurbeheerders omgevallen bomen vaak heel bewust liggen, net als de kuil waar eerst de boomwortels in groeiden. Op die manier krijgen allerlei kleinere organismen een kans om het bos weer diverser te maken, legt Hellevoort uit. Op landgoederen is het beheer strenger en moeten de paden vooral veilig en begaanbaar zijn.

7.40u - Radio M Utrecht met de boswachter op landgoed Oostbroek
8.40u - Radio M Utrecht met de boswachter op landgoed

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.