"Geef geldbeloning voor gouden tip Utrechtse autobranden"

UTRECHT - De rechtse partijen in Utrecht willen dat burgemeester Jan van Zanen een beloning gaat uitloven voor de gouden tip over de vele autobranden in Utrecht. De afgelopen periode zijn er tientallen auto's in vlammen opgegaan in verschillende wijken, maar nog niemand is opgepakt.
De partijen reageren daarmee op de gemeente Culemborg die sinds vandaag 20.000 euro tipgeld gaat inzetten om achter de brandstichters te komen.
In Utrecht was het de afgelopen periode flink raak in de wijken Kanaleneiland, Hoograven en Overvecht. De brandstichters zijn tot op de dag van vandaag onbekend. Vermoedelijk gaat het om jongeren die elkaar ophitsen. Een geldbeloning zou een motivatie kunnen zijn voor getuigen om zich te melden.

LOPEND VUURTJE

CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren is een groot voorstander van het idee. "Autobranden hebben een enorme impact in onze gemeente. We moeten dan ook alles uit de kast halen om deze daders te pakken krijgen", zegt hij.
Daders zouden volgens de CDA'er sneller opgepakt kunnen worden door de invoering van tipgeld. "Er zijn natuurlijk mensen die weten wie dit gedaan heeft; zo'n verhaal gaat rond in een buurt. Ik denk dat zo'n geld bedrag mensen over de streep kan trekken om hun verhaal te doen. Het mooie van zo'n beloning is: als het niets oplevert, dan kost het de gemeente ook niets. Als het wel wat oplevert, kunnen we de daders eindelijk te pakken krijgen, schade gaan verhalen en een voorbeeld stellen."
Ook de VVD voelt wat voor het inzetten van een geldbeloning. Het Utrechtse raadslid Queeny Rajkowski zegt: "Er moet wat gebeuren aan de meldingsbereidheid van mensen. Zo'n geldbedrag kan stimuleren. De maat is wat mij betreft echt vol. Zoals we het nu doen werkt het blijkbaar niet, dus moeten we andere maatregelen gaan nemen. Dit is daar een van."

OPENBAAR MINISTERIE

Een woordvoerder laat namens burgemeester Van Zanen weten open te staan voor alle opties als het gaat om het invoeren van maatregelen: "Alles wat kan helpen om de daders op te sporen moeten we uiteraard invoeren. Op 1 februari is er een raadsinformatiebijeenkomst waar dit aan bod kan komen. De beslissing over het tipgeld ligt verder bij het Openbaar Ministerie."
Het OM zelf laat weten dat het per direct invoeren van een groot geldbedrag voor de gouden tip nu nog niet van nut is. "Tot nu toe hebben we nog geen tipgeld ingezet. We gaan dat pas doen als we de vermoedelijke daders in beeld hebben. Dan heeft het namelijk zin omdat we dan ook de omgeving duidelijk in kaart hebben. We kunnen die omgeving dan motiveren om daders aan te geven."
Donderdag gaan CDA en VVD in het vragenuurtje aan burgemeester Van Zanen vragen of hij naar deze mogelijkheid wil gaan kijken. "We willen dat hij met het OM en gemeente Culemborg in overleg gaat om te kijken of deze mogelijkheid ook in Utrecht ingevoerd kan worden", aldus Van Waveren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.