CultuurHoek moet Driebergse kunstscene impuls geven

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Verschillende kunstenaars uit Driebergen zijn druk bezig met het bouwen van een eigen plek waar kunst, cultuur en ambacht centraal komt te staan. In het oude pand van het vermaarde taxibedrijf Hoek aan de Engweg wordt op dit moment druk geklust.
De kunstenaars kregen het vervallen pand van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, met als voorwaarde het met eigen middelen op te knappen en er een cultuurcentrum van te maken. "Er is maar beperkt geld beschikbaar om het op te knappen", zegt Wanne Roetemeijer van de CultuurHoek. "Vandaar dat we zoveel mogelijk zelf doen. Het is de bedoeling dat dit gebouw een plek is waar kunstenaars vanuit allerlei stromingen samen gaan werken in ateliers. We verwachten er veel van."

HULP

De kunstenaars zijn allemaal handige klussers, zo blijkt. Maar als ze er onverhoopt niet uitkomen, is er hulp van een aannemer die vrijwillig meehelpt, vertelt kunstenaar Roel Berg. "Zo leren we steeds weer bij. Ik kan niet wachten tot alles klaar is. Ik heb enorm veel ideeën om hier aan de gang te gaan. We hebben afgesproken dat iedere gebruiker zelf een themaweekend bedenkt waar belangstellenden dan aan mee kunnen doen."

DUIVEN

De zolder van de oude schuur was tot voor kort het domein van een kolonie duiven. "Toen we hier voor het eerst kwamen troffen we op zolder een dikke laag duivenpoep en zelfs duivenlijken aan", vertelt Roetemeijer. "Dat hebben we allemaal opgeruimd en de duiven van de zolder kunnen krijgen. Ze zitten nu al een aantal maanden op de rand van het dak te wachten tot ze weer naar binnen mogen. Ze zijn erg standvastig, maar dat gaat niet gebeuren", lacht hij.

VOORJAAR

Dit voorjaar moeten de eerste ateliers klaar zijn, aldus Roetemeijer. "Dat heeft nu prioriteit omdat de ateliers in het oude kantoor van de gemeente naast de brandweerkazerne dan leeg moeten zijn. Dat gebouw wordt gesloopt. Zoals het er nu uitziet gaan we de deadline halen. Daarna komen de theater- en expositiezalen en de foyer aan de beurt."

CultuurHoek moet Driebergse kunstscene impuls geven