Soest is bomvol, amper plek voor nieuwe huizen

SOEST - De krapte op de woningmarkt leidt niet alleen tot problemen in grote steden als Utrecht en Amersfoort, ook in de omliggende gemeenten is een betaalbaar huis nauwelijks te vinden. Wethouder Janne Pijnenborg uit Soest meent dat haar gemeente knopen moet gaan doorhakken.
"Door de krapte op de woningmarkt stijgen de prijzen enorm", aldus de wethouder van Soest2002 vandaag in UVandaag. "Dat is natuurlijk overal gaande, zoals in Utrecht en Amersfoort. Maar dat is ook best een bedreiging voor de omliggende dorpen. Je krijgt een effect op wie waar kan wonen. Voor starters wordt het dan heel moeilijk."
Vooral in het goedkopere en middensegment van de woningmarkt is het aanbod de afgelopen tijd kleiner geworden, vertelde de Utrechtse afdeling van makelaarsvereniging NVM vandaag aan RTV Utrecht.
Het grote probleem in Soest is, dat de ruimte binnen de kern beperkt is. En aan de randen is het dorp ingesloten tussen bossen en weilanden, waarvan niemand lijkt te willen dat ze worden aangetast. "Soest is een dorp. Als je dan een plek hebt, kun je ook geen torenhoge gebouwen neer gaan zetten. Dat past niet bij het karakter." Verouderde gebouwen en leegstaande kantoren zijn er ook niet veel. "Dus het gaat ten koste van groen, het gaat ten koste van uitzicht."

PIJNPUNTEN

Met het kleiner worden van gezinnen zijn er al zo'n duizend woningen nodig om het inwoneraantal op hetzelfde niveau te houden. Als Soest niet wil krimpen, zal er gebouwd moeten worden. "De hoop is dat je met elkaar afspreekt wat de toekomstvisie is, zoals in Soesterberg is gebeurd. Dat moeten we ook doen voor de kern Soest. Wat voor dorp willen we zijn, wat voor consequenties willen we aanvaarden?"
Volgens Pijnenborg is het goed om te kijken naar het voorbeeld van de gemeente Leusden. "Die hebben gezegd: op die en die plekken mag het pijn gaan doen. We accepteren die pijn, die ergens in de maatschappij moet vallen. Omdat ze niet een dure gemeente willen worden, heel exclusief voor rijke ouderen. Als je daarvoor kiest, wordt het ook beter te accepteren dat het ergens pijn doet."

Soest is bomvol, amper plek voor nieuwe huizen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.