Provinciale Staten: help familiebedrijven beter bij overname

PROVINCIE UTRECHT - Bijna driekwart van alle familiebedrijven in de provincie Utrecht gaat failliet bij een overname door een familielid. Dat is een verontrustend cijfer. Zeker als je weet dat de bedrijven een groot deel van de economie uitmaken. In onze provincie is 61 procent een familiebedrijf.
"We zien nu dat de focus van de provincie heel erg ligt op het creeëren van banen door start-ups te stimuleren", zegt CDA-Statenlid Derk Boswijk. "Maar we vergeten daardoor de familiebedrijven die ophouden te bestaan, waardoor banen verdwijnen."
Boswijk wil dat er een vast aanspreekpunt komt bij de provincie voor familiebedrijven. Daarnaast moeten netwerkbijeenkomsten worden georganiseerd waar familiebedrijven ervaringen en kennis kunnen uitwisselen.
Daar ontbreekt nog wel eens aan. Er wordt vaak te makkelijk gedacht dat zoon of dochter de zaak wel even kan overnemen en de voorbereiding voor een bedrijfsovername is te kort.

STUKADOOR

Dat heeft Cees Spronk aan den lijve ondervonden. Hij nam 33 jaar geleden het Groenekanse stukadoorsbedrijf van zijn vader over. "Toen dacht ik: dat doe ik wel even. Later kwam ik toch wel van een koude kermis thuis. Het was zwaarder dan ik gedacht had."
Zijn zoon Wesley neemt het bedrijf van Cees nu weer over, maar hij begeleidt de boel beter. Hij houdt een oogje in het zeil en laat de overname geleidelijk verlopen. Ook bereidt hij zijn zoon beter voor op de financiële zaken. Dat is iets wat vaak misgaat.

PENSIOEN

Boswijk: "Vaak heeft de ondernemer, senior in de meeste gevallen, zijn pensioen in het bedrijf zitten. Dat pensioen moet uit de onderneming worden gehaald. Daar is tijd voor nodig. Vaak wordt gezegd: junior, morgen neem jij de zaak over. Maar die heeft dan niet de financiële middelen om dat ook te doen. En soms ook de kennis en de ervaring niet."
Het voorstel van het CDA voor meer ondersteuning voor familiebedrijven wordt in de Staten-vergadering van 5 februari besproken. Ook SGP, 50PLUS, PvdA, SP en VVD steunen de plannen.

Provinciale Staten: help familiebedrijven beter bij overname

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.