Drempel voor Utrechters met psychische klachten gaat omlaag

UTRECHT - Zorgorganisaties Altrecht en Lister gaan samenwerken om toegankelijker te worden voor mogelijke nieuwe cliënten. Vanaf donderdag 1 maart kunnen mensen zich in Utrecht op een laagdrempelige manier melden voor een intake-gesprek.
In plaats van dat mensen met psychische klachten naar een voor hen onbekende locatie moeten, komen de hulpverleners straks letterlijk de wijk in. Bijvoorbeeld naar de huisartsenpraktijk waar de potentiële cliënt al komt.

HUISARTS

Sanne Wullems van Lister leidde vorig jaar een pilot van het project in Overvecht-Zuid. "Voor huisartsen is het handig dat we dichterbij zijn en kunnen meedenken. Voor de cliënt is het resultaat dat ze minder tussen de hulpverleners instaan, maar juist met al hun hulpverleners aan tafel zitten en sneller en effectiever geholpen worden."
Volgens Wullems is de nieuwe methode geen grote last voor de huisartsen in de regio. "Deze verwijzingen kunnen telefonisch dus hoeven niet lang te duren. Het is makkelijker en effectiever. Op de huidige manier verwijzen ze mensen door, maar komt het niet goed aan omdat die cliënten belemmeringen ervaren. Ze durven bijvoorbeeld niet omdat ze ineens voor drie verschillende intakes uitgenodigd worden, op locaties die ze niet kennen. Dat is straks anders, omdat wij in de wijk zitten."

BUURMAN

Ophef over de nieuwe methode, zoals bij Listers plan voor de
in Nieuwegein, verwacht Wullems niet. "Er zijn altijd zorgen bij inwoners als het gaat over psychiatrie. Dan bestaat bij inwoners het beeld, dat al die patiënten in de wijk komen wonen en overlast zorgen. Maar dat is hier niet het geval. Hier bedienen we de buurman die er al woont."
Er komen vanaf maart acht gebiedsteams van Lister en Altrecht in de stad Utrecht en tenminste drie in de regio Lekstroom. Later dit jaar gaan ook medewerkers van de poliklinieken van Altrecht en nog meer medewerkers van Lister werken met deze gebiedsteams.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.