"Door voorlezen leren kinderen om te gaan met emoties"

Bij Kinderdagverblijf Dribbel in Soest is voorlezen een belangrijk onderdeel van de dag.
Bij Kinderdagverblijf Dribbel in Soest is voorlezen een belangrijk onderdeel van de dag. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
SOEST - Kinderdagverblijf Dribbel in Soest is vanochtend van start gegaan met de VoorleesExpress. Dit gebeurde met een feestelijk ontbijt voor de kinderen. Het project is bedoeld om te stimuleren dat kinderen worden voorgelezen, uit onderzoek blijkt namelijk dat bijna 15 procent van de jongeren een taalachterstand heeft.
"We lezen vandaag voor uit het prentenboek 'Ssst! De tijger slaapt', dit is het Boek van het Jaar", vertelt Anita van Rooyen van kinderdagverblijf Dribbnel. "Vandaag komt de wethouder op bezoek om de aftrap te geven van de VoorleesEspress en daarna komen vrijwilligers hier voorlezen."

ONTWIKKELING

Bij Dribbel is voorlezen een belangrijk onderdeel van de dag. "Wij lezen de kinderen minstens één keer per dag voor. We hebben voor kinderen van 2 tot 4 jaar oud een programma spelend ontwikkelen, waarin alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen en dus ook taalontwikkeling. Daarbij is voorlezen heel belangrijk."
Volgens Van Rooijen is voorlezen zeer belangrijk voor de ontwikkeling. "Kinderen op die leeftijd leren elke dag wat nieuws en hebben te maken met emoties die zij nog niet kennen of niet kunnen verwoorden. Als we voorlezen uit een passend boek, bijvoorbeeld over afscheid nemen, kan dat heel troostend zijn."
Om de start van de VoorleesExpress te vieren, krijgen alle kleuters in Soest het prentenboek De Gruffalo cadeau.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.