Westelijke rondweg Amersfoort mag er definitief komen

AMERSFOORT - De westelijke rondweg in Amersfoort mag er definitief komen. Dat heeft de Raad van State vanochtend besloten.
In Amersfoort wordt al jaren gesproken over de zogeheten Westelijke ontsluiting. Deze nieuwe rondweg moet een einde maken aan de files en opstoppingen aan de westkant van de stad. Zo wordt de weg deels verdiept aangelegd en komt er een aparte fietsroute en fietsbrug.

KRITIEK

Maar niet iedereen is blij met de komst van de weg. De Vereniging Behoud Bos Birkhoven en Bokkeduinen stapte daarom naar de Raad van State. Volgens de vereniging is er geen noodzaak voor het aanleggen van de nieuwe weg. Ook vrezen zij dat de rondweg leidt tot meer verkeer, geluidsoverlast en schade aan de natuur.
De Raad van State verklaarde alle bezwaren ongegrond. Amersfoort heeft "nut en noodzaak voor de westelijke ontsluiting voldoende zorgvuldig onderzocht". Ook heeft de gemeenteraad in "redelijkheid" de aantasting van de cultuurhistorische waarden van het kloostercomplex aanvaardbaar kunnen achten.

TELEURGESTELD

Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk. Omwonende Liedewij Haver Droeze is teleurgesteld. "Het feit dat de gemeente op alle punten in het gelijk is gesteld, maakt nog niet dat dit een goed besluit is. Het was een lastige procedure, dus we hadden hiermee rekening gehouden."
"Er loopt nog een bezwaarprocedure tegen de verleende ontheffing wet natuurbescherming, verder gaan we ons beraden hoe we nu verder gaan."

BLIJ

Wethouder Hans Buijtelaar is blij dat de weg er nu kan komen. "Vooral omdat er nu duidelijkheid is. Het bewijst dat je als gemeente met veel onderzoek en onderbouwing een doortimmerd besluit hebt genomen."
Toen Buijtelaar in 2010 begon als wethouder, dacht hij de Westelijke rondweg wel in vier jaar te kunnen realiseren. "Dat bleek erg optimistisch. Het was een dossier met veel impact. Maar ik ben blij dat het gelukt is en nog blijer dat we door kunnen."

VERBETERING

Volgens de wethouder is de Westelijke rondweg voor de meeste mensen een verbetering. "Bij negen woningen gaat de luchtkwaliteit er op achteruit, ten opzichte van 118 woningen die ervan profiteren. Als het over geluid gaat, zijn er vijf woningen die meer last krijgen van verkeer, maar 224 woningen die er op vooruit gaan. Dat is substantieel."
Nu de Raad van State groen licht heeft gegeven, kan er volgend jaar worden aanbesteed. De verwachting is dat de werkzaamheden dan in 2020 kunnen starten. "Voor het einde van de aankomende raadsperiode, moet de weg er liggen."

Wethouder Hans Buijtelaar is blij dat de rondweg er eindelijk mag komen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.