Speciaal Amersfoorts team helpt ziekenhuizen bij cyberproblemen

AMERSFOORT - Ziekenhuizen zijn lang niet altijd veilig voor cyberaanvallen. Zo lekt er regelmatig privacygevoelige informatie weg en zijn de websites niet altijd waterdicht. Zorginstellingen kunnen daarom vanaf vandaag de hulp inroepen van de zogenoemde zorg-CERT uit Amersfoort, een team van zes specialisten die de cybersecurity controleert en verbetert.
De helpdesk komt in actie als er incidenten gebeuren en ondersteunt de zorginstelling waar mogelijk. "Ziekenhuizen kunnen niet alles in hun eentje in de gaten houden", aldus directeur Nienke van den Berg. "En het is heel complex om data te beveiligen. Daarom gaan we samenwerken met buitenlandse partners. Die kunnen ons dan waarschuwen als er bijvoorbeeld dreiging is van een cyberaanval."
Ook gaat de zorg-CERT in samenwerking met de ziekenhuizen de patiëntgegevens veiliger maken. "We willen toekomstige incidenten daarmee sneller voorkomen", vertelt Van den Berg. "En we willen voorkomen dat belangrijke apparatuur onbruikbaar wordt gemaakt."

UITBREIDEN

Tot nu toe zijn er 36 instellingen bij aangesloten, waaronder een aantal uit de regio Utrecht. De helpdesk wil verder gaan groeien, meer zorginstanties aantrekken en in de toekomst uitbreiden naar andere sectoren in de zorg.