Verzorger Ouwehands over dood babyolifantje: "Het is gewoon horror"

RHENEN - "Het is gewoon horror", dat zegt olifantenverzorger Con Mul van Ouwehands Dierenpark in Rhenen over het overlijden van een pasgeboren Afrikaans olifantje. Het dier werd afgelopen weekend geboren en overleed maandagavond. "Het is gewoon verschrikkelijk."
Volgens de dierentuin viel de moeder zonder zichtbare aanleiding haar eigen jong aan. Aanvankelijk leek de moeder goed te reageren op de geboorte van het kerngezonde vrouwtje. "Olifant Duna toonde zich vanaf het begin een oplettende en zorgzame moeder. Dat is niet altijd vanzelfsprekend bij onervaren olifantenmoeders", schrijft de dierentuin.
Maar daarna ging het toch mis. "De aanwezige verzorgers waren machteloos. Zij konden het jong niet in bescherming nemen tegen haar agressieve moeder, die drieduizend kilo weegt. Het jong had een gebroken rug en daardoor een dwarslaesie van het ruggenmerg, waardoor euthanasie de enige optie was", schrijft de dierentuin.

GERAAKT

Medewerkers van de dierentuin zijn aangeslagen door het overlijden. Verzorger Con Mul vertelt verder: "Voor ons is het eigenlijk niet te bevatten. Het is gewoon te triest voor woorden." Ook leeft hij mee met de olifant: "Het is ook voor die olifant zelf verschrikkelijk, ze was net moeder geworden, ze deed het super en ineens valt ze het aan. Het is gewoon het slechtste scenario dat je kunt hebben."
Aan de geboorte ging een lange voorbereiding vooraf. Na een draagtijd van 640 dagen werd het jonge olifantje zaterdag geboren.