Vandalen houden huis in gymzaal Soest: "Dit is moedwillige vernieling"

© RTV Utrecht
SOEST - Vandalen hebben afgelopen weekend spullen in de gymzaal aan de Smitsweg in Soest vernield. De daders hebben ingebroken en binnen de brandslang doorgesneden. De vloer van de gymzaal liep hierdoor onder water, en turntoestellen liepen waterschade op.
"Vrijdagavond stond er allemaal politie voor de deur, dus we wisten al dat er iets aan de hand was", zegt Bregtje Reijerman, voorzitter van de Algemene Gymnastiek Vereniging (AGV). "Het was toen nog onduidelijk hoe groot de schade was. We konden toen al wel de trainers inlichten."
Zaterdagochtend hebben trainers en kinderen staan dweilen. "Daar heeft de meisjesselectie nog best veel lol mee gehad en dezelfde ochtend hebben ze nog kunnen trainen", aldus Reijerman. Het is nu afwachten totdat de vloer weer helemaal droog is.
Volgens de AGV zijn er vaker vandalen actief geweest in de gymzaal. "Het is gewoon moedwillige vernieling", zegt Marina van den Heuvel. "Het lijkt erop dat de gymzaal expres niet goed is afgesloten, waardoor de vandalen na sluitingstijd terug konden komen."

SCHADE

De geschatte schade is nog onduidelijk, maar de valmatten lijken onherstelbaar beschadigd. "Die kosten ongeveer 1000 euro per stuk", aldus Van den Heuvel. Mogelijk wordt de vloer ook nog een kostenpost als die niet goed opdroogt.
Een aantal toestellen moet ook worden vervangen. In de komende weken moet meer duidelijkheid komen over de schade aan de vloer. De gemeente hoop dat de activiteiten van de gymzaal ondertussen gewoon kunnen doorgaan. De politie zoekt getuigen.

TELEURGESTELD

Burgemeester Rob Metz laat weten "ongelooflijk teleurgesteld" te zijn door de moedwillige vernielingen. "We zetten ons met z'n allen hard in voor Smitsveen. En dan is dit een enorme domper", laat hij weten in een schriftelijke reactie.
"Ik ben wel blij met het snelle handelen van vele betrokkenen, waaronder de trainers en kinderen van de Springbokken. Daardoor kon er op zaterdag weer worden gesport."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.