GroenLinks en D66 nek aan nek in peiling Maurice de Hond

UTRECHT - In de strijd om de meeste zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht ligt GroenLinks één zetel voor op D66. Dat blijkt uit de eerste peiling van Maurice de Hond.
Zo'n 700 Utrechters werd in opdracht van GroenLinks gevraagd welke partij op dit moment hun voorkeur heeft. In de antwoorden komt naar voren dat 21 procent aangeeft op GroenLinks te gaan stemmen. Dit zou 10 van de 45 zetels betekenen. "Als wij de grootste worden hebben wij het initiatief voor de coalitieonderhandelingen en kiezen wij voor een zo groen en sociaal mogelijk stadsbestuur", laat lijsttrekker Heleen de Boer weten.

KLEIN VERSCHIL

D66, die in 2014 nog de grootste partij was, gaat in de peiling van De Hond van 27 naar 19 procent. Hiermee zou de partij vier zetels verliezen. Uit de cijfers blijkt wel dat het verschil tussen D66 en GroenLinks heel klein is.
De VVD staat in de peiling op de derde plek en stijgt 4 procent ten opzichte van 2014, van 11 naar 15. Dat zou een stijging van twee zetels betekenen.

ANDERE PARTIJEN

Onder de linkse partijen in Utrecht is GroenLinks de grootste, want ook de PvdA en SP staan allebei op verlies. Deze partijen haalden 10 procent van de stemmen in 2014, maar zakken nu naar 8 (PvdA) en 6 procent (SP).
Het CDA blijft gelijk en komt op 6 procent van de stemmen uit. De ChristenUnie stijgt licht en gaat één procent omhoog, van 4 naar 5. De PVV en DENK, die beiden partijen voor het eerst meedoen in Utrecht, halen in deze peiling elk 5 procent van de stemmen.
Overige partijen als Stadsbelang Utrecht, Student & Starter en Partij voor de Dieren komen op 3 procent uit. De Piratenpartij is de hekkensluiter met 1 procent.