Zes jaar cel voor drugshandel vanuit boerderij Eemnes

EEMNES - Een man die samen met zijn vriendin een online drugshandel runde vanuit een boerderij in Eemnes moet zes jaar de gevangenis in. Dat bleek in de Utrechtse rechtbank vanmiddag. Ook moet hij de winst die hij gemaakt heeft met zijn handel terugbetalen, dat zou gaan om zo'n 250.000 euro.
De 24-jarige man uit Andijk, Brandon M., is veroordeeld voor internationale drugshandel, waar hij ruim een half miljoen euro mee verdiende. De man heeft in 2016 in bijna een half jaar tijd ruim 70 kilo hard- en softdrugs verkocht.
Hoofdverdachte Brandon M. was niet aanwezig in de rechtszaal, zag verslaggever Riks Ozinga. Hij stond met autopech langs de weg. De inmiddels ex-vriendin van de hoofdverdachte, Kim van H., was wel aanwezig. De verklaringen over haar kwamen alleen van de hoofdverdachte en die acht de rechtbank niet betrouwbaar, aldus Ozinga.

ILLEGALE GOEDEREN

De man verkocht vanuit de gehuurde luxe woonboorderij in Eemnes de drugs via zogenoemde Darknet-markets: websites waarop illegale goederen buiten het zicht van politie en justitie anoniem kunnen worden verkocht. In totaal verwerkte hij bijna drieduizend bestellingen en verzond hij drugs naar zeker 48 landen.

WITWASSEN

De rechtbank heeft de man ook veroordeeld voor het witwassen van ruim een half miljoen euro aan crimineel vermogen. Hij heeft dit bedrag uitgekeerd gekregen van bitcoins die hij vervolgens heeft laten verzilveren. Een viertal auto's en diverse geldbedragen zijn in beslag genomen en door de rechtbank verbeurd verklaard.
Het OM had zeven jaar celstraf geëist tegen Brandon M. Na psychologisch onderzoek bleek volgens de rechter dat de hoofdverdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. De celstraf valt daardoor iets lager uit dan geëist.

MEDEVERDACHTE

De 26-jarige Kim uit Utrecht is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden, waarvan één maand voorwaardelijk, voor zogenoemd 'schuldwitwassen'. Zij heeft ruim 130.000 euro crimineel geld in haar bezit gehad en uitgegeven. Volgens de rechtbank zij had moeten weten dat dit geld met misdrijven was verdiend. Verslaggever Riks Ozinga meldt dat zij daarom ook een dure Jaguar en motor moet inleveren.
Tegen de vrouw was door het OM dertig maanden gevangenisstraf geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Zij kon vandaag lachend als vrije vrouw de rechtszaak uitwandelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.