Amersfoort tikt zichzelf op vingers: CO2-vermindering moet sneller

AMERSFOORT - Amersfoort wil de CO2-uitstoot in de stad sneller gaan verminderen. De gemeente vindt dat er onvoldoende acties zijn en dat er een versnelling in gang gezet moet worden. Door om te schakelen naar meer duurzame energievormen moet de doelstelling, CO2-neutraal in 2030, gehaald kunnen worden.
Het college van burgemeester en wethouders heeft in beeld gebracht wat er de komende jaren nodig is om dat doel te behalen. "Wat we nu al doen is mooi, maar echt onvoldoende", aldus duurzaamheid-wethouder Willem-Jan Stegeman. "Om ons doel te bereiken, moet de gemeente koploper worden. Anders halen we zelfs de doelstelling van het Rijk, om in 2050 CO2-neutraal te zijn, niet."
Het plan is om de komende jaren aan de slag te gaan met onder andere een dakenbank voor zonnepanelen, een aardgasloze wijk, de uitrol van elektrische deelauto's en het stimuleren van CO2-neutrale bedrijventerreinen. Ook wil de gemeente een zonneveld aanleggen.
Een van de mogelijke locaties is het gebied Over de Laak (tussen het riviertje De Laak en Nijkerk), dat zo'n 145 hectare beslaat. Profin Sustainable Energy Solutions heeft zich aangemeld als initiatiefnemer en een planvoorstel ingediend voor het zonneveld.

EXTRA BUDGET

De wethouder vindt dat er meer geld nodig is voor het uitvoeren van deze ideeën. "Om ervoor te zorgen dat Amersfoort een leefbare en aantrekkelijke stad blijft moeten we nú keuzes maken en zorgen voor een duurzame versnelling", laat hij weten. Het is aan de gemeenteraad om te bepalen of daar extra budget voor komt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.