Minder buitenlandse bedrijven naar regio Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht heeft in 2017 minder internationale bedrijven binnen weten te halen dan het jaar ervoor. Het waren er zestien, drie minder dan in 2016.
Onder de bedrijven die zich in de provincie vestigden, was bijvoorbeeld warenhuisketen Hudson's Bay. De komst van de concerns leverde 423 nieuwe arbeidsplaatsen op en 8,46 miljoen euro aan investeringen.
Het is iets minder dan vorig jaar, maar dat heeft ook te maken met de vergelijkingsbasis en de economische cyclus, zegt gedeputeerde Pim van den Berg. ''In 2016 hebben we een bovennormale stijging gehad en we zitten nu weer op normaal. Met het aantrekken van de economie zou er volgend jaar weer een lichte stijging moeten kunnen staan.''
Van den Berg is blij met de komst van de buitenlandse bedrijven. ''Toch weer zestien stuks en ruim 400 banen. Ik ben er uitermate tevreden over.''

BREXIT

Om de buitenlandse investeringen op peil te houden is de provincie volgend jaar weer vertegenwoordigd op allerlei beurzen. Er wordt nadrukkelijk gekeken wat de Brexit aan nieuwkomers kan opleveren.
Van den Berg verwacht onder meer veel van de komst van het European Medicin Agency, dat Londen als thuisbasis verruilt voor Amsterdam. ''We bekijken of we bedrijven die in de slipstream van het EMA meekomen, deze kant op kunnen halen. Dat gebeurt in samenwerking met Amsterdam.''

TWEEDE

In een internationaal onderzoek naar de meest concurrerende regio's in Europa staat Utrecht op de tweede plek, na Londen. Voor de index zijn meer dan 70 indicatoren gebruikt.
De provincie scoort goed op onder meer de centrale ligging in het land, het bovengemiddelde opleidingsniveau en het woonklimaat.