SGP wil na 16 jaar terug in Amersfoortse politiek

AMERSFOORT - Amersfoorters kunnen op 21 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen waarschijnlijk kiezen uit dertien partijen. Tussen die partijen zitten drie nieuwkomers: SGP, DENK en Vrede en Recht. Al is de SGP niet een échte nieuwkomer: de partij is na 16 jaar terug van weggeweest.
Martijn Meeuse is lijsttrekker voor de SGP in Amersfoort. De 38-jarige mbo-docent is blij dat zijn partij weer mee gaat doen in Amersfoort. Tijdens de komende verkiezingen mikt hij op twee a drie zetels in de gemeenteraad.

INGEDUT

"De SGP was landelijk gewoon aanwezig, maar als lokale partij waren we wat ingedut. We hadden een lijstverbinding met GVP en RPF, maar die zijn opgegaan in de ChristenUnie. Door verwikkelingen in het hoofdbestuur is toen onze samenwerking met de ChristenUnie stukgelopen."
Toch zijn de banden met de ChristenUnie goed. Zo was Meeuse de afgelopen jaren fractieadviseur van de christelijke partij. "Ik heb een goede relatie met ze opgebouwd, alleen denken we nu dat we als zelfstandige fractie sterker staan."

ZETELS

Tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen denkt de SGP'er dat twee of drie zetels realistisch kunnen zijn. De partij wil zich gaan focussen op duurzaamheid, stabiliteit en betaalbaarheid:
"Amersfoort wordt een steeds duurdere gemeente, zo zitten we op een historisch dieptepunt voor wat betreft het aantal huizen dat beschikbaar is. Als je je als gemeente focust op starters, dan zullen er meer sociale huurwoningen vrijkomen. Amersfoort wordt dan betaalbaarder."

RENOVATIE STADHUIS

De SGP is tegenstander van de renovatie van het stadhuis. De partij snapt niet dat de huidige raad heeft besloten om zo veel geld in het project te pompen. Meeuse is er namelijk van overtuigd dat de overheid in de toekomst anders georganiseerd is:
"We digitaliseren enorm veel. We willen als overheid ook steeds dichter bij de burgers zitten. Waarom kiezen we dan ook niet voor een soort Amsterdams model? En dan doel ik niet op stadsdeelraden qua bestuur, maar wel qua uitvoering. Waarbij je het combineert met bijvoorbeeld buurthuizen. Dan zit je dichter bij de burger en heb je goedkopere vierkante meters. Bovendiien kun je de schitterende plek waar het stadhuis nu staat, herontwikkelen."

CHRISTELIJKE SIGNATUUR

De lokale partij houdt ook de christelijke thema's hoog in het vaandel, maar is ook realistisch. "De koopzondag is daar een voorbeeld van. Wij gaan bijvoorbeeld geen voorstel indienen om die af te schaffen, dat zou niet logisch zijn omdat je daar geen meerderheid voor hebt. We zien wel dat kleine ondernemers moeite hebben met de koopzondag, dus we willen in ieder geval geen uitbreiding."
Hij vervolgt: "Onze basis is de bijbel, maar wij hebben ook een idee over goed bestuur en hoe een mooie stad er uit moet zien. We presenteren een frisse jonge SGP waar mensen zich in zullen herkennen."