CDA Utrecht: "Eerst alFitrah doorlichten, dan pas bouwplannen bespreken"

UTRECHT - Bouwplannen op de plek van de alFitrah-moskee in de Utrechtse wijk Overvecht worden pas besproken als de omstreden stichting helemaal doorgelicht is. Daarvoor pleit het CDA vanavond in de gemeenteraad.
De raadscommissie Mens en Samenleving bespreekt vanavond het onderzoek van de gemeente naar de boodschap die alFitrah verspreidt. Daaruit moet onder meer duidelijk worden of de stichting mensen in de moslimgemeenschap in Overvecht laat radicaliseren.

APPARTEMENTEN

Het alFitrah-gebouw aan de Pahud de Mortangesdreef is in oktober verkocht. Volgens het CDA wil een projectontwikkelaar er 68 appartementen bouwen. Voor elke opgeleverde woning krijgt alFitrah straks een bedrag uitgekeerd. "We maken ons al een tijd ernstig zorgen over wat alFitrah aan jonge kinderen meegeeft", zegt fractievoorzitter Sander van Waveren. "Het draagt niet bij aan het versterken van de samenleving en het verbinden van mensen. Wij zijn bang dat als ze met deze deal tonnen verdienen, hun werk daarmee wordt voortgezet in de wijk. Dat willen we voorkomen."
Behalve de gemeente Utrecht hebben ook de belastingdienst en de FIOD hun pijlen op alFitrah gericht. De stichting zou de financiën niet op orde hebben. Vorig jaar moest de stichting de moskee verlaten na een forse huurachterstand. Toen het gebouw na een slepende rechtszaak uiteindelijk werd verkocht, legde alFitrah er zelf plotseling bijna twee miljoen euro voor op tafel. Over de financiering daarvan werden zelfs Kamervragen gesteld.

ALFITRAH RIJKER

Het CDA vindt dat de gemeente voorzichtig moet zijn met het meewerken aan projecten waar alFitrah rijker van wordt. "De gemeente moet ervoor zorgen dat wijk Overvecht vooruit geholpen wordt", zegt Van Waveren. "We willen dat alFitrah vertrekt en niet dat ze met meer geld dan ze eerst hadden ergens anders in de wijk neerstrijken."
Van Waveren wil dat ook de projectontwikkelaar die alFitrah bij de aankoop van het gebouw heeft geholpen onderzocht wordt. Eerder wil zijn partij niet meewerken aan het wijzigen van het bestemmingsplan dat de bouw van de tientallen appartementen mogelijk moet maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.