Vertrek wethouder Soest leidt tot raadsvragen in Bunschoten

© Google Maps
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/SOEST - De SGP in Bunschoten stelt vanavond vragen aan de gemeenteraad over het vertrek van wethouder Marcel Adriani in Soest. Adriani stapte vorige week uit het college van Soest, omdat er veel mis is gegaan bij de samenwerking van zijn gemeente met Baarn en Bunschoten.
Soest betaalde twee jaar lang een kwart miljoen te veel voor uitvoeringsorganisatie BBS, die inwoners van de drie gemeentes helpt bij werkloosheid, uitkeringen en schulden en andere zaken in het zogenoemde sociaal domein. Een medewerkster die over de kwestie aan de bel trok werd ontslagen.
GEVOLGEN VOOR BUNSCHOTEN
Raadslid Bram van Goor van de SGP vraagt zich af of er meer mis is gegaan en of er gevolgen voor de inwoners van Bunschoten zijn. "Wij willen in eerste instantie weten waarom wethouder Adriani is afgetreden", zegt hij, "maar ook wat dit betekent voor BBS en met name ook of de belangen van cliënten in gevaar komen."
Baarn, Bunschoten en Soest onderhandelen nu over de ruim 251.000 euro die Soest terug wil: ruim 162.000 euro van Baarn en ruim 89.000 van Bunschoten. Soest betaalde in 2015 en 2016 bewust rekeningen voor zaken waaraan de twee partnergemeentes hadden moeten meebetalen, uit angst dat het resterende jaarbudget van de gemeente anders terug moest naar het rijk. Dat bleek een misverstand. De BBS-medewerkster die dat ontdekte was intussen al ontslagen vanwege een arbeidsconflict met de directeur.
SAMENWERKING GAAT DOOR
De drie betrokken wethouders van Baarn, Bunschoten en Soest hebben intussen aangegeven dat de samenwerking wat hen betreft gewoon doorgaat. In Soest heeft wethouder Jannelies van Berkel (CDA) de portefeuille van Adriani overgenomen. In Baarn en Bunschoten blijven CDA-wethouder Mariska de Koning en wethouder Bert Koops (CU) verantwoordelijk.
Een raadswerkgroep in Soest heeft de gemelde misstanden binnen BBS uitgebreid onderzocht. Het bestuur, dat door de drie wethouders wordt gevormd, heeft onder meer de interne controle aangescherpt en er zijn nieuwe afspraken met de accountant gemaakt. Ook wordt de bedrijfscultuur van BBS onderzocht, omdat de kritische vragen en opmerkingen van de medewerkster die aan de bel trok niet constructief zijn behandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.