"Behoud Cultuurhuis Schoneveld voor Houten"

HOUTEN - Tijdens een drukbezochte informatieavond in Cultuurhuis Schoneveld in Houten hebben gebruikers en buurtbewoners vanavond gepleit voor behoud van het gebouw aan de Zonnehout. Vanwege een fout tijdens de bouw vertoont het dak ernstige gebreken die niet makkelijk te verhelpen zijn.
In Schoneveld hebben onder andere een crèche, een dependance van de bibliotheek en Omroep Houten een ruimte in gebruik. Het pand wordt geëxploiteerd door welzijnsorganisatie Van Houten & Co. Directeur Willy Lageveen ziet dat de verschillende 'bewoners' veel samenwerken en ideeën uitwisselen. "Het is enorm jammer dat het gebouw zulke grote gebreken heeft. Het hele idee verschillende organisaties onder één dak te hebben werkt enorm goed. Je versterkt elkaar. En dat willen we zo houden."

ENQUETE

Van Houten & Co staat daar niet alleen in. De welzijnsorganisatie hield eind vorig jaar een enquête met de vraag wat Houtenaren met Schoneveld willen. "Daaruit bleek dat van de ongeveer 1000 respondenten zo'n 90 procent het pand wil behouden. Dat hebben we vanavond ook aan de wethouder en aanwezige politieke partijen laten weten", zegt Lageveen. "We hopen dat het wat helpt."

SLOOP OF REPARATIE

De vraag is of het gebouw gesloopt moet worden of dat de gemeente geld uittrekt om de boel te
. Reparatie is begroot op ongeveer anderhalf miljoen euro. Geld dat Houten eigenlijk niet heeft. De schade verhalen op de bouwer is niet mogelijk omdat het bedrijf tijdens de crisis over de kop ging.
Wethouder Jocko Rensen (PvdA) liet tijdens de bijeenkomst weten dat het huidige college de opties restauratie en sloop verder uitwerkt om geen extra vertraging op te lopen , maar dat een nieuw college en gemeenteraad uiteindelijk de knoop moet doorhakken wat er met het pand gebeurt. Zeker is dat tot de zomer het door vocht aangetaste dak nog veilig is voor bezoekers, maar dat er daarna echt wat moet gebeuren.

GEEN DUIDELIJKHEID

Dat er nog geen duidelijke keus is gemaakt vindt Lageveen jammer. "Het betekent dat er maar geen duidelijkheid komt voor de bezoekers en huurders van Schoneveld. De onzekerheid duurt nu al even en dat is niet fijn. We zijn wel blij dat we vanavond een hoop politieke partijen binnen hadden. Het is verkiezingstijd en ze weten nu wat wij, maar vooral wat de Houtenaar wil. En dat is Schoneveld opknappen en op deze plek houden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.