Utrecht wil aantal samenwoonprojecten uitbreiden

UTRECHT - De gemeente Utrecht wil meer projecten voor gemengd wonen uitrollen. Dat zijn woonsituaties waarbij 'gewone burgers' in één straat of wooncomplex samenwonen met bijvoorbeeld mensen met psychiatrische problemen of een verslaving.
In de stad zijn er al meerdere van dit soort samenwoonprojecten. "Mensen kiezen er dan bewust voor om in een gemengde buurt te gaan wonen. Het kan gaan om studenten die gaan samenwonen met jongeren met een verstandelijke beperking, of studenten die met ouderen of vluchtelingen gaan samenwonen", vertelt projectleider Maarten Davelaar.

CONCREET PLAN

Het afgelopen jaar zijn de verschillende projecten onderzocht om toekomstige projecten te verbeteren. De conclusie is dat het samenwonen werkt als er vooraf streng gekeken wordt naar de deelnemers en er een concreet plan is waaraan de bewoners zich houden.
Wethouder Kees Diepenveen is enthousiast en ziet brood in meer vergelijkbare projecten. "Het ei van Columbus wil ik niet zeggen, maar het smaakt wel naar meer. Bij het groeien van de stad Utrecht is het belangrijk dat je niet alleen stenen stapelt, maar ook gemeenschappen bouwt. Die bouw je door dit soort projecten", aldus Diepenveen.
Vandaag worden de conclusies van het onderzoek besproken in een conferentie over Gemengd Wonen.