Veenendaal houdt vast aan laag parkeertarief voor eigen garages

VEENENDAAL - Veenendaal houdt vast aan het lage parkeertarief in gemeentelijke parkeergarages, ondanks een uitspraak van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die oordeelde eerder dat de gemeente geen oneerlijke concurrentie mag zijn voor andere parkeergaragehouders en daarom kostendekkende tarieven moet vragen.
De inkomsten van gemeentelijke parkeergarages dekken momenteel niet de uitgaven. Om toch kostendekkend te kunnen zijn, wordt belastinggeld gebruikt. Maar particuliere garagebedrijven vinden dat oneerlijke concurrentie. Q-Park stapte daarom al eerder naar de rechter.

ECONOMISCHE ACTIVITEIT

Door de gemeentelijke parkeergarages aan te wijzen als "economische activiteit met een algemeen belang", kan Veenendaal alsnog doorgaan met het hanteren van parkeertarieven die lager liggen dan bij garages van commerciële partijen.
"Het is heel belangrijk dat de gemeenteraad dit besluit heeft genomen, dit draagt ertoe bij dat de parkeertarieven van gemeentelijke parkeergarages laag blijven. De tarieven zijn en blijven daarom ongewijzigd en zijn daarmee concurrerend met de tarieven van commerciële garages", aldus wethouder Engbert Stroobosscher.
Als de gemeente de hoge kostprijs zou doorberekenen aan de parkeerder, betekent dat geen enkele bezoeker meer parkeert in gemeentelijke garages, zegt de wethouder. "Dat zorgt voor niet leefbare situaties op straat en dat zorgt ervoor dat de bruisende winkelstraat die we willen zijn niet meer doorgang kan vinden."
Volgens Stroobosscher geldt er zelfs een hoger parkeertarief dan in een garage van Q-Park. "In de uitspraak van de ACM staat ook dat er een maatregel genomen kan worden door de gemeente door een activiteit te bestempelen tot algemeen belang. Dus dat is gewoon mogelijk."

RECHTSZAKEN

De voorzieningenrechter oordeelde overigens eerder deze week dat de eerdere uitspraak van de ACM terecht was. De zaak was aangespannen door de gemeente.
De advocaat van Q-Park liet voor aanvang van het debat van gisteravond al weten naar de rechter te zullen stappen als Veenendaal vasthoudt aan de lage parkeertarieven. Q-Park deed dat eerder ook in Hengelo, daar wees de gemeente ook een parkeergarage aan als "economische activiteit met een algemeen belang". De rechtbank stelde het parkeerbedrijf toen in het gelijk.
Om een gemeentelijke parkeergarage aan te merken als een "economische activiteit met een algemeen belang", moet een gemeente dit kunnen onderbouwen met cijfers.