Enorme ravage na plofkraak Wijk: "De koelingen zijn de winkel ingeblazen"

WIJK BIJ DUURSTEDE - De ravage door de plofkraak in winkelcentrum De Heul in Wijk bij Duurstede is enorm. Dat zegt de winkeliersvereniging tegen RTV Utrecht. Omwonenden hoorden rond 05.45 uur een of meerdere knallen. Toen ze poolshoogte namen, bleken er ruiten te zijn gesneuveld en een deel van de gevel was uit het pand gevlogen.
Volgens voorzitter Bea Kokje zit de schrik er goed in bij de ondernemers. "Ik ben nu op een beurs in Frankfurt en dat is het meest erge. Want ik hoorde het rond 07.00 uur, toen ik in het vliegtuig stapte. Maar vanaf hier kan ik niks doen."

INSTORTINGSGEVAAR

Door de gebruikte
is het winkelcentrum ernstig beschadigd. Inmiddels is duidelijk dat de gevel van het gebouw gestut moet worden, maar er is volgens de brandweer geen sprake meer van instortingsgevaar.
De gevolgen voor de ondernemers zijn groot, vreest Kokje. "Het is vreselijk. Je mist gewoon een hele zaterdagomzet. En de slijter is bijvoorbeeld nog niet binnen geweest, maar ik denk dat daar de muur ook niet meer overeind staat met alle wijn en cognac en andere drank."

GIGANTISCH

Het duurt dus nog wel even voordat duidelijk is hoe groot de schade precies is. "Ik heb foto's van de supermarkt gezien en de koelingen zijn daar de winkel ingeblazen. De bloemen hangen ook overal in de stellingen door de winkel. Het schijnt gigantisch te zijn geweest."
De politie was vanochtend snel bij De Heul, omdat agenten vanwege een brand elders in Wijk in de buurt waren. "Ter plaatse zag een agent een persoon op een scooter zitten. Uit het pand kwam vervolgens een tweede persoon naar buiten rennen. Die sprong achterop de scooter. De agent riep naar de mannen dat ze moesten stoppen. Hier gaf de bestuurder geen gehoor aan. Daarop loste de agent een waarschuwingsschot, maar het duo ging ervandoor in de richting van een nabijgelegen sporthal."

POLITIEHELIKOPTER

Ondanks een uitgebreide zoektocht, waarbij ook een politiehelikopter werd ingezet, zijn de verdachten nog altijd voortvluchtig. Het is onduidelijk of ze buit hebben gemaakt.
De politie roept getuigen op om informatie over de plofkraak en verdachten te delen. Ook is er een signalement vrijgegeven. "Het betreft twee personen in donkere kleding met een normaal postuur. De daders reden op een donkergekleurde scooter. De dader die achterop de scooter zat, had een licht gekleurd tasje bij zich."

GEMEENTE

De Jumbo en de Mitra blijven vandaag dicht. "De meeste winkels in het winkelcentrum De Heul waar de plofkraak was, hebben vanmiddag voor 14.00 uur hun deuren weer kunnen openen voor hun klanten. De gemeente heeft de brokstukken en het glas opgeruimd, wat een hele klus was. Tot meters ver was glas in het rond gevlogen!", schrijft de gemeente op Twitter.
Locoburgemeester Wil Kosterman heeft inmiddels gesproken met de getroffen ondernemers en hen een hart onder de riem gestoken, twittert de gemeente verder. "Ook is er gesproken met geschrokken omwonenden van woningen waarvan ruiten zijn vernield. Deze bewoners vonden het fijn dat de loco hen opzocht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.