Bier van water uit de Oudegracht: "We wilden een mooi blond biertje maken!"

UTRECHT - In Utrecht is vanmiddag het eerste bier verkrijgbaar dat gebrouwen is met water uit de Oudegracht. Brouwer en bierhistoricus Kees Volkers testte het bier al eerder en is tevreden met het resultaat, zo vertelde hij vanochtend op Radio M Utrecht.
"We wilden gewoon een mooi blond biertje maken om te laten zien dat je met water uit de Oudegracht een biertje kan maken", zei Volkers tegen presentator Hubert Mol. "We hebben twee soorten gemaakt, één van zes en één van acht procent."

VERVUILING

Volgens Volkers was het ooit heel normaal om bier te brouwen met water uit de Oudegracht. "Vroeger stonden er tientallen brouwerijen langs de gracht en die schepten hun water direct uit de gracht in de brouwketels. Maar dat is in de negentiende eeuw een beetje in onbruik geraakt. Dat kwam onder meer door de vervuiling en andere technieken. Maar inmiddels is het water weer schoner dan toen en we wilden wel eens zien hoe dat vroeger ging."
Het water in de gracht ziet er volgens Volkers in eerste instantie viezer uit dan dat het eigenlijk is. "Als je van bovenaf naar de gracht kijkt, dan heeft het een wat bruinige en groenige kleur. Maar als je water uit de gracht haalt, dan zie je geen verschil met kraanwater. Zo helder is het."

BOUWPROCES

Volkers stelt dan ook dat zijn biertjes veilig gedronken kunnen worden. "Wij zijn brouwers, dus we weten hoe het is om een biertje te maken. Het enige verschil is dat we het nu niet met water uit de kraan doen, maar met water uit de Oudegracht. Tijdens het brouwproces wordt het water sowieso gekookt, dus de bacteriologische vervuiling ben je sowieso kwijt."
Er zijn vooralsnog slechts honderd flesjes beschikbaar. Het bier is niet te koop, maar na een donatie aan de Stichting Casper beschikbaar. Deze stichting zamelt geld in voor onderzoek naar alvleesklierkanker. Vorig jaar is de in bierkringen bekende Thomas Schroën namelijk op jonge leeftijd aan deze ernstige ziekte overleden.