Onrust bij D66 Stichtse Vecht: partij knipt eigen kandidaat uit verkiezingsfoto

STICHTSE VECHT - Bij D66 in Stichtse Vecht zitten beide wethouders in de problemen. De een is verwikkeld in een onderzoek naar belangenverstrengeling. De ander heeft dat besproken met de burgemeester en daardoor wil zijn eigen partij van hem af. D66 heeft hem zelfs van de verkiezingslijst gehaald en uit een foto geknipt.
Het begint allemaal iets meer dan een week geleden. Wethouder De Groene stelt een vraag in een commissievergadering. Hij dringt aan op het toekennen van bijna twee ton gemeentegeld aan een kinderopvang die een pand huurt van zijn partner. Dat wordt gemeld bij de burgemeester die een onderzoek instelt naar mogelijke belangenverstrengeling.

PLICHT

Meerdere mensen praten hierover met de burgemeester. Er is een officiële melding gedaan, maar er zijn ook informele gesprekken gevoerd. Een daarvan is wethouder Franko Zivkovic-Laurenta, collega én partijlid van De Groene.
Beide wethouders zijn betrokken bij het dossier en wethouder Zivkovic noemt het tegenover RTV Utrecht zijn "plicht" om het voorval aan te kaarten bij de burgemeester: "Het zat meerdere mensen niet lekker". Zivkovic voert verschillende vertrouwelijke gesprekken met de burgemeester, maar besluit uiteindelijk geen officiële melding te doen omdat iemand anders dat al heeft gedaan.
De vertrouwelijke gesprekken van Zivkovic lekken alleen uit en komen bij D66 terecht. Uit brieven en mails, in bezit van AD/Utrechts Nieuwsblad, blijkt dat de partij nu van Zivkovic af wil: "Het bestuur heeft unaniem besloten om het vertrouwen in je op te zeggen en je te verzoeken om jezelf terug te trekken van de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018."

PHOTOSHOPPEN

D66 zit niet stil en heeft de eigen website meteen aangepast. De partij heeft Zivkovic daar uit de kandidatenlijst gehaald en is zelfs gaan photoshoppen. De politicus is namelijk uit een verkiezingsfoto geknipt.
Interim-voorzitter Claudia Weemhoff van D66 Stichtse Vecht zegt tegenover de krant niet te willen reageren tot het integriteitsonderzoek is afgerond. Dat Zivkovic al van de lijst op de site is gehaald noemt ze "voorbarig". Weemhoff: "Er is er maar één die bepaalt of Zivkovic op die lijst staat, en dat is hijzelf."

EERLIJKE JONGEN

Zivkovic zelf snapt er niks van. Hij vindt dat het helemaal niet om hem zou moeten gaan. "Ik kan het rationeel niet verklaren. De ene wethouder heeft een integriteitsonderzoek aan zijn broek en je gaat de ander wat kwalijk nemen. In alle oprechtheid: ik heb me precies gedragen zoals het hoort."
Hij wil zijn plek op de lijst van D66 absoluut niet opgeven. "Ik ben een eerlijke jongen. D66 heeft me op de website verwijderd, maar ze kunnen me niet officieel van de lijst halen." Zivkovic hoopt dat zijn partij tot inkeer komt. Volgens hem weet de partijleiding in Den Haag inmiddels ook van de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.