Jumbo na plofkraak nog dagen dicht: "Een ravage, dat wil je niet weten"

WIJK BIJ DUURSTEDE - "Mijn wereld stort in". Dat denkt Theo van Beek als hij de schade ziet die de plofkraak in zijn supermarkt heeft veroorzaakt. De koelingen vlogen door de luchtdruk door de winkel en een muur dreigde in te storten.
Een dag na de plofkraak heeft supermarkteigenaar Van Beek zich herpakt. Met zijn werknemers zijn ze de hele dag aan het werk. Vooralsnog gaat de supermarkt ervan uit dat de winkel na een verbouwing weer open kan, maar het kan wel een week of meer gaan duren.
"Echt alles is verwoest", vertelt een geëmotioneerde Van Beek, die vijf jaar geleden ook al een plofkraak meemaakte. Dit keer was het nog veel erger. "De impact van de ontploffing was enorm. Alles is stuk, koelingen, leidingen. Ons pand is duizend vierkante meter groot en door de luchtdruk is er overal schade."

WAARSCHUWINGSSCHOT

Gisterenochtend sloegen minstens twee daders toe in winkelcentrum De Heul. De politie ziet twee verdachten, lost een
, maar ze kunnen op een scooter wegrijden. Ondanks een uitgebreide zoektocht, waarbij ook een politiehelikopter werd ingezet, zijn de verdachten nog altijd voortvluchtig. Naast de Jumbo is ook de slijter Mitra, een pand verder, zwaar getroffen.

RAVAGE

Van Beek kreeg een melding van het alarm in de winkel, dat gebeurt wel vaker. "Meestal kom ik dan moederziel alleen aan in de straat. Nu was ik met mijn echtgenote en zien we drie, vier, vijf politieauto's, brandweerwagens. Ja, dan sta je raar te kijken." De supermarkteigenaar moet uren wachten vanwege ontploffingsgevaar. En als hij dan de schade mag opnemen, schrikt hij enorm. "Een ravage, dat wil je niet weten."
"Dan schiet de moed je in de schoenen. We zitten hier al vanaf 1974. Dit is niet waarvoor je het doet." Maar toch gaat hij verder. Van Beek moet ook wel met 200 werknemers in dienst. "We hebben geen andere keus. Je kan wel verslagen in een hoekje zitten, maar daarmee gaat de schoorsteen niet branden."

VERS MOET WEG

"Alle wat vers is en alle diepvriesproducten moeten helaas weg", vertelt hij. "Gelukkig hebben we wat spullen kunnen weggeven, zoals aan de Voedselbank. Dat is de enige genoegdoening die we hebben." Morgen gaan specialisten kijken wat er nog te redden valt van de leidingen en koelingen. Dan moet duidelijk worden hoe lang het duurt voor de schade is herstelt.
"Een normale verbouwing van een supermarkt kan in een week, dan ga je 24 uur per dag door", legt Van Beek uit. "In dit geval gaat het om de veiligheid. Het moet honderd procent veilig zijn voordat klanten weer naar binnen gaan. Dus er valt eigenlijk geen zinnig woord over te zeggen wanneer we weer open gaan."

VERKOCHT

Toch gaat hij weer open, denkt Van Beek. In december werd duidelijk dat het verouderde winkelcentrum is
. Als die winkel daar zelf ook wil zitten, moet de Jumbo wijken. Volgens Van Beek is daarover nog niks besloten en dus kan hij, zoals het er nu naar uit ziet, opnieuw gaan opbouwen.

TWEEDE KEER

Eind 2012 was het ook al raak bij de pinautomaat in de winkel. Toen viel de schade relatief mee, is ook te zien in een
maakte in de winkel. "Toen is er gas gebruikt, nu iets dat 100 keer sterker is. De enige troost is dat de politie er zo snel bij was dat de daders geen buit hebben gehaald. Wel is het jammerlijk dat er niemand is gepakt." Van Beek denkt dat het geen kleine jongens zijn geweest. "Dit waren geen schooljongens die kauwgom komen halen. Dit is professioneel crimineel werk."