Hoogwaterpiek Lobith al voorbij, morgen bij Hagestein

PROVINCIE UTRECHT - De hoogwatergolf heeft bij Lobith zijn hoogtepunt al bereikt. Rijkswaterstaat verwachte de piek vandaag, maar het water is daar al weer aan het zakken.
Zondagmiddag werd 14,20 meter boven NAP als piek gemeten. De dienst verwachtte 14,30 meter boven NAP. Maandagochtend was het water al gezakt naar 14,11 meter.

HAGESTEIN

Volgens woordvoerster Christel Holleman van Rijkswaterstaat is de hoogwatergolf nog ongeveer twee dagen in ons land. De piek komt in onze regio vanaf morgenvroeg voorbij. "De verwachting is dat morgenochtend bij Hagestein het hoogste punt wordt bereikt. Daarna zal het water weer langzaam zakken."
Het is deze winter al de derde hoogwatergolf. Veel laaggelegen parkeerplaatsen langs de Rijn, IJssel en Waal zijn afgesloten en rivierponten uit de vaart genomen. Natuurgebieden in de uiterwaarden zijn tijdelijk afgesloten om het daar levende wild rust te gunnen.
Donderdag werd daarom het waterpeil in de sluiskom bij de Lek in Vreeswijk en in de sluiskom van de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede verhoogd. Dit om tegendruk tegen aan het hoge water in de Lek.

GEEN PROBLEMEN

Rijkswaterstaat verwacht geen problemen. Het hoogste punt van deze hoogwatergolf is flink lager dan die van twee weken geleden. Dijkinspecteurs houden de toestand van de dijken wel voortdurend in de gaten.
Het valt niet te voorspellen of er nog een vierde hoogwatergolf gaat komen deze winter. "We zijn hier in Nederland afhankelijk van wat er in het stroomgebied van de Rijn in Midden- en Zuid-Duitsland aan neerslag valt. En op welk moment dat valt en met welke snelheid dat deze kant op komt. We kunnen dat ongeveer een dag of vier van tevoren vertellen. De komende dagen gaat het peil in ieder geval naar beneden. Maar je weet het nooit. Misschien dat er in februari nog wat valt."