Fietsende tieners, vrachtwagens en sluipverkeer: een levensgevaarlijke cocktail

© Google Streetview
HARMELEN - Bewoners van de Harmelerwaard, een smalle dijkweg tussen Harmelen en Leidsche Rijn, zijn het zat. Er is te veel sluipverkeer en vrachtwagens rijden af en aan. Levensgevaarlijk voor omwonenden en fietsers, vindt een actiegroep die een brandbrief heeft geschreven aan de gemeente Woerden.
Door de ontwikkeling van Leidsche Rijn is het kassengebied verhuisd naar Harmelen. Dat heeft geleid tot veel vrachtverkeer. "Dagelijks maken honderden scholieren gebruik van de mooie dijkweg om van huis naar school te komen en vice versa. Soms fietsen drie tot vijf tieners naast elkaar; het is een wonder te noemen dat er recent geen ernstige ongelukken zijn gebeurd", schrijven de bewoners in hun brief. Vorige week nog ging het maar net goed. De Harmelerwaard was toen een tijdje afgesloten door een aanrijding tussen een vrachtwagen en een brommer.

SLUIPVERKEER

En dan is er ook nog het sluipverkeer. "De weg wordt, zeker in de spits, veel gebruikt door automobilisten die vaak enorm hard rijden. Ook als je hier wandelt of met het uitlaten van de hond is het erg opletten en moeten bewoners soms in de berm springen om niet aangereden te worden. Bermen langs de Harmelerwaard zijn op veel plaatsen finaal stukgereden door auto's en grote vrachtwagens die voor tegemoetkomend verkeer uitwijken."
Volgens bewoner Marco van der Straten is het de hoogste tijd voor maatregelen. "Er ligt al vele jaren een plan om het kassengebied te ontsluiten met een nieuwe brug over het water ter hoogte van nummer 10a, en deze op de nieuw aangelegde rotonde aan de overkant van de Leidse Rijn aan te sluiten." Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vizier dringen de bewoners er bij de lokale politiek op aan om voortvarend te werk te gaan als het gaat om de aanleg van de brug. "Het weren van vrachtverkeer is een goede stap vooruit, waar al vele jaren op wordt gewacht."

KOIKARPERS

Sommige bewoners volgen de ontwikkelingen met argusogen. Ondernemer Leo de Bruin wordt naar eigen zeggen zwaar gedupeerd door het huidige plan. Hij kweekt koikarpers op de plek waar een brug staat gepland. "Als hier straks vrachtverkeer rijdt, is het over met mijn bedrijf", zegt hij tegen RTV Utrecht. "De koikarpers kunnen de stress van die trillingen niet aan. Ik snap dat er een ontsluitingsweg moet komen, maar waar komt die dan? Dat is voor mij de vraag. Ik wil met mijn bedrijf de top zijn van Europa."
Over één ding zijn de bewoners van de Harmelerwaard het eens; er moet iets gebeuren. "Al meer dan tien jaar wordt al over die noodzaak gesproken. Nu is het tijd om daadwerkelijk iets te doen. Dat kan bijvoorbeeld heel goed door sluipverkeer te weren of van de Harmelerwaard een 'auto te gast-straat' te maken, voorzien van rood asfalt, net zoals dat even verder op de Zandweg het geval is. Het sterk beperken van de snelheid van autoverkeer, tot maximaal 30 km/u en handhaven daarvan, maakt het hier veiliger en leefbaarder."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.