Vijftien jongeren De Bilt opgepakt om patroon van crimineel gedrag te doorbreken

DE BILT - De politie heeft in De Bilt, Bilthoven en Groenekan in totaal vijftien jongeren aangehouden. De politie benadrukt dat ze met de arrestaties een patroon van crimineel gedrag wil doorbreken.
De verdachten zouden het afgelopen halfjaar - in wisselende samenstelling - meerdere misdrijven en overtredingen hebben gepleegd. De politie zegt dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan huisvredebreuk, vernieling van spullen in een woning en mishandeling van twee jongens in Bilthoven. Ook zouden ze onderling geweld hebben gebruikt.

ONGEZONDE GROEPSCULTUUR

"Er ontstond een ongezonde groepscultuur", zegt politiewoordvoerder Cornelie Hoogeveen. "We zagen dat de jongeren in die groep strafbare feiten pleegden, maar ook elkaar met strafbare feiten korthielden."
Tijdens een huiszoeking bij de 15-jarige hoofdverdachte vond de recherche 2,3 gram hennep, 57 gram hasj en benodigdheden voor softdrugshandel. Ook werd een boksbeugel aangetroffen. Het onderzoek, dat eind 2017 startte, is uitgevoerd door de recherche in samenwerking met de wijkagenten. Alle verdachten zijn verhoord. Een deel van de jongens heeft bekend.

HULPVERLENING

Op korte termijn wordt het onderzoeksdossier overgedragen aan het Openbaar Ministerie voor verdere behandeling van de zaak. Volgens woordvoerder Hoogeveen zullen ook zorg- en hulpverleningsinstanties zich over de jongens buigen.