Ook Belastingdienst slachtoffer cyberaanval, daders niet bekend

PROVINCIE UTRECHT - De DDoS-aanval die de Rabobank in Utrecht en andere banken heeft gedupeerd heeft ook de Belastingdienst getroffen. De website van de dienst was daardoor vijf minuten niet bereikbaar, maar inmiddels functioneert alles weer, zegt een woordvoerder.
De Belastingdienst bevestigt na een bericht van de NOS dat hackers geprobeerd hebben een cyberaanval uit te voeren. Afgelopen weekend werden ABN AMRO en ING al onder vuur genomen. Vanmorgen werd de Rabobank bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer. Het gevolg van zo'n aanval is dat de websites en apps van de banken niet of traag werken.

LEGERTJE GEKAAPTE COMPUTERS

Beveiligingsbedrijven zeggen tegen persbureau ANP dat een cyberaanval relatief eenvoudig te organiseren is. Ondergrondse websites zouden vol staan met aanbiedingen van hackers die een legertje gekaapte computers van nietsvermoedende mensen in kunnen zetten.
Wie er achter deze aanvallen zit, is niet bekend. Een aanleiding kan volgens het ANP zijn dat de daders een bedrijf willen afpersen. Soms willen ze vooral een statement maken en soms voeren hackers voor de lol een aanval uit.

GEAVANCEERDER

Volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof worden DDoS-aanvallen als deze steeds geavanceerder. Hij hield vandaag een pleidooi om te blijven investeren in digitale veiligheid.
Over de manier waarop de getroffen banken omgaan met de hack en over hun samenwerking is Schoof erg te spreken. "Financiële instellingen pakken het goed en professioneel op. Informatie wordt uitgewisseld en we staan in nauw contact met elkaar."

Veel banken waren vandaag uit de lucht, daarover ging het onder meer in UVandaag