In beeld: Baarn grijpt in bij instortende smederij, vlag uit in Lage Vuursche

LAGE VUURSCHE - De monumentale smederij in Lage Vuursche is haar achterwand kwijt. De muur, die door de storm van twee weken geleden zware schade opliep, bleek niet meer te redden en zorgde bovendien voor gevaar voor de bouwvakkers die het rijksmonument renoveren.
Een woordvoerder van de gemeente Baarn zegt dat het eigenlijk de bedoeling was om de achtermuur bij de renovatie inpandig te maken. De gemeente, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de eigenaar hebben zich volgens haar ingespannen om de vervallen smidse zoveel mogelijk te behouden. De aannemer en ambtenaren van het rijk en de gemeente besloten na een inspectie echter om de wand helemaal te slopen.

SCHADE EN OVERLAST

Toen dat vanmorgen gebeurde hing buurvrouw Annemiek van Straaten de vlag uit. Ze vraagt al tien jaar aandacht voor de schade en de overlast die de ruïne naast haar huis oplevert. Vorige week deed ze
nog een hartstochtelijk pleidooi om de muur omver te halen.
De oude smederij is een slepende kwestie die Lage Vuursche en Baarn al lang bezighoudt. De gemeente sommeerde de eigenaar om het pand op te knappen en de inspanningen die hij daar in eerste instantie voor leverde, schoten volgens de lokale politiek ernstig tekort. Een jaar geleden ging de renovatie alsnog van start.

ALARM

Omwonenden sloegen vorige week alarm toen ze zagen dat de scheuren in de bouwval snel groter werden. Vrijdag stortte een deel daadwerkelijk in. Daardoor bleef er voor de bouwer en de ambtenaren geen andere optie over dan de achtermuur toch maar te slopen.
De voorgevel van de smederij, die behalve rijksmonument ook beschermd dorpsgezicht is, blijft wel behouden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.