Vleutense moedermoordenaar wil opnieuw tbs: "Ik ben nu al zolang psychotisch"

LOPIK - De 'Vleutense moedermoordenaar', die zijn straf en tbs-behandeling heeft afgerond, zou het liefst nog een tbs-behandeling willen krijgen. Mede daarom bekende Karim B. afgelopen zomer dat hij in 2005 betrokken is geweest bij een woningoverval in Lopik. "Ik ben nu al zolang psychotisch. Ik heb geestelijk een zware klap gehad."
Tijdens de behandeling van de zaak antwoordde B. zelf op de vragen van de rechter. In zijn verklaring oogde en sprak hij rustig. Hij gaf aan dat hij tijdens het misdrijf met een koevoet op de uitkijk stond, terwijl drie andere daders een supermarkteigenaar en zijn partner bedreigden, mishandelden en beroofden. Ook de broer van B. was verdachte. Hij werd in hoger beroep vrijgesproken.

WISSELENDE VERKLARINGEN

Het Openbaar Ministerie trekt de beperkte rol van Karim B. sterk in twijfel. "Een bijzondere zaak dat de verdachte zichzelf meldt op zo'n laat tijdstip", zei de officier van justitie aan het begin haar betoog. De man uit Vleuten heeft volgens het OM elke keer wisselende verklaringen afgelegd. Zo zou hij eerst op het dak de wacht hebben gehouden. Vandaag trok hij dit verhaal weer in en stelde B. dat hij de overval vanaf de grond heeft zien gebeuren.
Het OM denkt dat B. bewust verwarring zaait over hoeveel mensen er betrokken waren bij het misdrijf. Volgens de verdachte waren er vier, maar volgens getuigenverklaringen waren het er drie. De officier van justitie heeft B. meerdere details zien geven die enkel een dader kan weten. "Het verhaal van de verdachte komt er bij mij niet in", aldus de officier, die denkt dat de verdachte gewoon in het huis is geweest.

GEEN TBS-EIS

De vraag van vandaag was hoe toerekeningsvatbaar de Vleutense verdachte was tijdens de verhoren de afgelopen tijd. Psychiaters hebben vastgesteld dat Karim B. herstellende was van zijn psychoses uit de tijd dat hij zijn moeder in 2011 vermoordde. Daarom is de eis geen tbs-behandeling maar een celstraf van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.
Het OM erkent wel dat de Utrechtse verdachte hulp nodig heeft. In Zaanstad heeft hij tijdens zijn huidige hechtenis personeel van de inrichting agressief benaderd en in het gezicht gespuugd. Na de geëiste straf moet B. volgens de officier van justitie onder andere opgenomen worden voor een begeleidwonentraject.

VRIJSPRAAK

Advocaat Kloosterman wil dat zijn cliënt wordt vrijgesproken van alle verdenkingen. Volgens hem zijn alle verklaringen die B. heeft afgelegd tijdens een psychose gedaan en is het daarom niet bruikbaar als bewijsmateriaal. Ook zijn er tijdens de overval geen dna-sporen van de verdachte gevonden. Het geweld in de inrichting getuigt er van dat B. direct hulp nodig heeft.
Op 12 februari doet de rechter uitspraak in de zaak. Karim B. heeft aangegeven hierbij niet aanwezig te willen zijn.