Burgemeester na plofkraak: "Wat je dan op straat ziet, is schrik en ongeloof"

WIJK BIJ DUURSTEDE - Burgemeester Tjapko Poppens van Wijk bij Duurstede hoopt dat de ondernemers die zijn getroffen door de plofkraak snel de deuren weer kunnen openen. " Prioriteit is eerst de schade inventariseren, herstellen en zorgen dat er weer een bepaalde loop van het publiek naar het centrum komt."
Afgelopen weekend sloegen de plofkrakers toe en de schade was enorm. De Jumbo en Mitra drankenhandel zijn de komende tijd dicht. Poppens was vlak na het incident bij winkelcentrum De Heul om poolshoogte te nemen. "Wat je dan op straat ziet, is schrik en ongeloof, maar ook wel verontwaardiging dat dit kan gebeuren."

VRIJWILLIGERS

De burgemeester is blij met het werk dat alle vrijwilligers van de politie, brandweer en de gemeente de afgelopen dagen verricht hebben. Poppens zelf was vooral druk met het bieden van een luisterend oor.
"Niet dat ik branden kan blussen of met afzetlinten bezig ga, maar ik kan de mensen in ieder geval een hart onder de riem steken. Het is natuurlijk bijzonder vervelend dat jouw zaak vernielt wordt door een idiote actie", aldus de burgervader.

KRITIEK

Hoewel de politie snel ter plaatse was afgelopen weekend, is er ook kritiek. Sinds de oprichting van de nationale politie is er namelijk geen politiebureau meer in Wijk bij Duurstede.
De dichtstbijzijnde bureaus zijn in Veenendaal en Doorn. Omwonenden vragen zich sinds de plofkraak af of dat wel wenselijk is.
Poppens: "Ik kan me dat gevoel heel goed voorstellen. Maar wij hebben er een steunpunt voor terug gekregen. Dat betekent dat je zo nu en dan buiten kantoortijden hier geen vaste politie hebt, want die zit in Doorn. En tegelijkertijd is er natuurlijk wel politie op straat en wordt er gesurveilleerd. Elke plofkraak en inbraak is er één te veel, maar gelukkig zijn onze veiligheidcijfers nog redelijk goed. Die zijn zeker niet verslechterd. Maar we moeten blijven zorgen dat de politie zichtbaar is."

ONDERZOEK

Zichtbaar zijn agenten de afgelopen dagen zeker. De politie neemt de plofkraak namelijk hoog op. "Het geeft een knauw aan het veiligheidsgevoel van de omwonenden en de winkeliers", zegt Jacqueline van Houten van de politie.
"De daders hebben een enorm risico genomen. We horen graag als mensen voorafgaand aan de plofkraak iets verdachts hebben gezien. Mogelijk hebben de daders een voorverkenning gedaan."
Het is onduidelijk wanneer de Jumbo en naastgelegen Mitra drankenhandel weer open gaan. De pui van beide gebouwen is ontzet en ook het dak is zwaar beschadigd door de explosie.

WINKELIERS

"We houden rekening met een week of zeven voor de schade helemaal is hersteld", zegt voorzitter Bea Kokje van de winkeliersvereniging. "We helpen de getroffen ondernemers waar we kunnen. De explosie was zo hevig dat het in Maurik aan de overkant van de Lek is gehoord. Stukken staal lagen honderden meters verder in de wijk. Dit is een nachtmerrie."
Op dit moment is er nog geen zicht op de daders, zegt Van Houten van de politie: "Toen de surveillanten bij De Heul aankwamen, zagen ze de verdachten vluchten. De achtervolging werd meteen ingezet en een collega heeft zelfs een waarschuwingsschot gelost. Helaas konden de verdachten toch ontkomen."

SPOREN

In de sloot bij kasteel Duurstede werd later de vluchtscooter in het water teruggevonden. Daar wordt nu uitgebreid sporenonderzoek op verricht. Ook de pinautomaat is veiliggesteld.
De politie wil in het belang van het onderzoek niet ingaan op vragen over de buit.

Onderzoek naar plofkraak Wijk bij Duurstede in volle gang

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.