Crisis bij D66 Stichtse Vecht houdt aan, bestuur kiest voor radiostilte

© RTV Utrecht
MAARSSEN - Die drong er op aan om bijna 200.000 euro subsidie te verlenen aan een kinderopvang die een pand huurt van zijn partner.
BURGEMEESTER
Wethouder Franko Zivkovic-Laurenta, ook van D66, voert daarna gesprekken met de burgemeester over de vermeende belangenverstrengeling van zijn collega wethouder.
Zivkovic noemde het dit weekend tegenover RTV Utrecht zijn "plicht" om het voorval aan te kaarten bij de burgemeester: "Het zat meerdere mensen niet lekker".
Er is inmiddels een onderzoek gestart naar mogelijke belangenverstrengeling van wethouder De Groene.
PHOTOSHOPPEN
En dat valt verkeerd bij zijn partij. Die neemt het hem kwalijk dat hij met de burgemeester praat en besluit Zivkovic van de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen te halen. Zijn beeltenis wordt zelfs van een groepsfoto op de site van de lokale afdeling verwijderd.
De beslissing lijkt dus definitief, maar de partij houdt de kaken al dagen stijf op elkaar. Bestuursvoorzitter Claudia Weemhoff, de lijsttrekker, andere raadsleden en wethouder De Groene. Niemand wil op het gedoe binnen D66 ingaan.
MAIL
Na aandringen krijgt RTV Utrecht een korte mail: "Het bestuur is van mening dat informatie eerst met de leden gedeeld dient te worden, voordat wij daarmee naar buiten treden. Wij vinden het niet juist om via de pers te communiceren voordat onze leden op de hoogte zijn gebracht. Gezien er ook sprake is vertrouwelijkheid, hechten wij er aan deze te respecteren. Wij kunnen dan ook niet eerder dan de uitkomsten van het onderzoeksrapport beschikbaar zijn, hier verder op in gaan."
Het bestuur reageert dus niet op het aanpassen van de kieslijst of het photoshoppen van de groepsfoto. De [link]https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1717798/onrust-bij-d66-stichtse-vecht-partij-knipt-eigen-kandidaat-uit-verkiezingsfoto.html|crisis[/link] bij D66 in Stichtse Vecht is inmiddels ook doorgedrongen bij het landelijke partijbestuur in Den Haag.
Het bestuur zegt er "kennis van te hebben genomen", maar verder geen actie te ondernemen omdat het "een interne aangelegenheid" is die zich op lokaal niveau afspeelt.
WETHOUDERSVERENIGING
De vraag is of wethouder Zivkovic juist heeft gehandeld. "Er is geen voorgeschreven manier voor een wethouder om dergelijke situaties aanhangig te maken", zegt Jeroen Gool plaatsvervangend directeur van de wethoudersvereniging tegen RTV Utrecht.
"De meeste gemeenten hebben een gedragsprotocol of een vertrouwenspersoon om dit soort kwesties te bespreken, maar het is ook goed om het met de burgmeester te bespreken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.