Stedin: "Wietcriminelen steeds professioneler"

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
PROVINCIE UTRECHT - In 2017 zijn in de provincie Utrecht 165 hennepkwekerijen opgerold. Dat meldt netbeheerder Stedin. Het aantal is ongeveer gelijk gebleven aan het jaar daarvoor (169), maar wel fors lager dan in 2015, toen er nog 210 kwekerijen werden opgerold.
Stedin, de gemeenten en de politie werken samen in het opsporen van de illegale praktijken. Alle betrokkenen zijn blij met het behaalde resultaat, maar stellen dat het einde nog niet in zicht is. "Als wij een hennepkwekerij oprollen, zien wij steeds vaker dat er een professionele werkwijze is gebruikt om de hennepkwekerij te maskeren", zegt woordvoerder Koen de Lange van Stedin. "Dat wekt voor ons de indruk dat er landelijk wel minder kwekerijen worden aangetroffen, maar dat er niet minder zijn. Ze worden steeds beter in het verstoppen van de kwekerij."

UTRECHT

In de stad Utrecht werden vorig jaar de meeste kwekerijen gevonden. In totaal waren het er 46. Amersfoort staat op twee met 19 kwekerijen en Nieuwegein bezet de derde plaats met 14 plantages. In alle regio's waar Stedin actief is vond het bedrijf vorig jaar 981 hennepplantages, zo'n 30 procent van het totale aantal kwekerijen dat werd opgerold.
Volgens Stedin zijn hennepkwekerijen niet alleen verboden, maar treffen de monteurs ook vaak zeer brandgevaarlijke situaties aan. Criminelen knoeien met elektriciteit en stelen zo grote hoeveelheden stroom. Het risico op oververhitting, kortsluiting en brand is groot, zegt de netbeheerder. Een rekensommetje leert bovendien dat wietkwekers samen genoeg stroom stelen om heel Rotterdam meer dan een jaar lang van energie te kunnen voorzien.

SAMENWERKEN

Stedin hamert op de noodzaak dat gemeenten, politie en netbeheerders intensief blijven samenwerken om de illegale kwekerijen te stoppen. Bij het aantreffen van een wietkwekerij besluit een burgemeester bijvoorbeeld vaak om de woning voor een bepaalde tijd te sluiten, soms wel tot een jaar, om te voorkomen dat telers zich bij nieuwe bewoners opdringen. Daardoor worden er woningen onttrokken aan de toch al overbelaste huizenmarkt. Bovendien lopen verhuurders langdurig inkomsten mis.
Woningcorporatie Mitros waarschuwt huurders daarom dat ze zich nooit met wiettelers moeten inlaten. Mensen die een hennepplantage in huis halen riskeren op een zwarte lijst te komen, waardoor ze drie jaar lang niet meer in aanmerking komen voor een huurwoning. Bovendien worden de gemaakte kosten zonder pardon op de huurder verhaald.

Stedin op Radio M Utrecht over wietcriminelen