Archeologen vinden Steentijd-baby in Nieuwegein

Een reconstructie van de vondst en een afbeelding van de stoffelijke resten.
Een reconstructie van de vondst en een afbeelding van de stoffelijke resten. © Archeo3D en gemeente Nieuwegein (Bewerking door RTV Utrecht)
NIEUWEGEIN - In Nieuwegein zijn 6.000 jaar oude resten van een baby gevonden. Daarmee gaat het om het vroegste babygraf dat archeologen in Nederland hebben ontdekt. De gemeente Nieuwegein heeft de vondst uit de Steentijd vanmorgen bekendgemaakt, precies een jaar nadat de menselijke overblijfselen uit de grond werden gehaald.
Archeologen hebben de afgelopen twee jaar op bedrijventerrein Het Klooster in Nieuwegein vaker menselijke resten opgegraven. Ze zijn van mensen uit de zogenoemde Swifterbantcultuur, een volk dat tussen 5300 en 3400 voor Christus in Nederland leefde en langs de rivieren op prooidieren jaagde.
GEBOGEN ARM
Uit onderzoek blijkt dat de vondst van vorig jaar een intact skelet is van een vrouw die een baby in haar arm draagt. De baby is vermoedelijk hooguit enkele maanden oud geworden. De leeftijd van de vrouw wordt geschat op 20 of 30 jaar.
Onderzoekers hadden eerder al ontdekt dat de rechterarm van de vrouw gebogen lag, een ongebruikelijke houding in de Swifterbantcultuur. In december kregen ze voor het eerst het vermoeden dat ze met meer dan één Steentijdmens te maken hadden. Bij het prepareren van de geborgen resten kwamen sleutelbeentjes, een schedel, een pijpbeen en een kaak met melktandjes tevoorschijn.
MOEDER
De archeologische vondst is uniek. Niet eerder werd een baby van zo lang geleden gevonden. De menselijke resten liggen op dit moment opgeslagen in Leiden, waar ze verder onderzocht worden. DNA-testen moeten uitwijzen of de jonge vrouw de moeder van de baby was en of het kindje een meisje of een jongen was.
Behalve diverse skeletresten vonden archeologen op Het Klooster nog ruim 136.000 voorwerpen, die in de klei goed geconserveerd zijn gebleven.
Archeologen vinden 'oudste baby van Nederland'.
Kirsten en Helle (archeologen) vonden de oudste resten.
Botjes en tandjes van de steentijd-baby.
Botjes en tandjes van de steentijd-baby. © RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
Een gebogen arm is ongebruikelijk bij een graf van de Swifterbantcultuur.
Een gebogen arm is ongebruikelijk bij een graf van de Swifterbantcultuur. © RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
De menselijke resten werden precies een jaar geleden opgegraven.
De menselijke resten werden precies een jaar geleden opgegraven. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.