Snakken naar de lente: 20 uur minder zon dan normaal

DE BILT - Voor de liefhebbers van zon en vorst was het een beroerde maand. Januari was ronduit zacht, nat en somber. De zon scheen twintig uur minder dan gebruikelijk. Eén schrale troost: over vijftig dagen is het lente.
Dat januari erg zacht was, bewijzen de meetresultaten bij het KNMI in De Bilt. Daar was het gemiddeld 5,6 graden, terwijl 3,1 graden normaal is. De januarimaand van 2018 valt hiermee net in de top-10 warmste januarimaanden ooit, meldt Weeronline
Het vroor de afgelopen weken ook veel minder dan gewoonlijk. IJsdagen waren er niet, laat staan dat er geschaatst kon worden. Bij de Zeeuwse meetpunten dook de temperatuur zelfs helemaal niet onder het vriespunt. In De Bilt kwam het slechts vier keer tot vorst tegenover dertien normaal.

HOOGSTE TEMPERATUUR

Op 24 januari werd de hoogste temperatuur gemeten. In Woensdrecht (Noord-Brabant) werd het maar liefst 14,7 graden. Met 14,4 graden in De Bilt werd het officieel de warmste 24 januari sinds het begin van de metingen in 1901.

REGEN

De zachte lucht ging vaak gepaard met regen en bijna overal was het natter en somberder dan normaal. Landelijk komt de maandsom uit op bijna 100 mm en dat is ruim 25 mm meer dan normaal. In het midden en noordoosten komt de maandsom op verschillende plaatsen uit op meer dan 120 mm. Daarmee is het regionaal bijna twee keer zo nat.

ZON

Op de vijf landelijke hoofdstations scheen de zon gemiddeld ruim 42 uur. Dat is bijna twintig uur minder dan normaal. Van deze stations schijnt de zon in Vlissingen normaal het langst, maar juist daar was het met een tekort van bijna 25 uur relatief somber. In Eelde is het in een gemiddelde januarimaand minder zonnig dan op andere plaatsen en daar is het tekort met negen uur juist minder groot.

STORMEN

Met drie stormen hebben we een behoorlijk onstuimige maand achter de rug. De eerste was op 3 januari en toen hadden we meteen een zware storm met overdag op Vlieland een uurgemiddelde van 10 Beaufort. Voor de storm gold in het noordwesten van het land code oranje. Eerder die dag veroorzaakte een buienlijn zeer zware windstoten met in Vlissingen zelfs een windstoot van 141 km per uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.