Van Rossem: 'Beeld van Van Oldenbarnevelt moet terug naar het station'

AMERSFOORT - Maarten is gefascineerd door Johan van Oldenbarnevelt, de onthoofde Amersfoortse staatsman uit de Gouden Eeuw. In Archief Eemland duikt hij in stukken waaruit blijkt dat er veel strijd is geweest over de komst van het allereerste borstbeeld van de staatsman eind 19e eeuw.
Het beeld staat nu in de tuin van het Johan van Oldenbarnevelt-gymnasium en daar is Maarten het niet mee eens: "Ik vind het stationsplein een perfecte plaats voor deze beroemdste Amersfoorter. Hang er een bord bij zodat iedereen die op de trein wacht, kan lezen wat deze grote staatsman heeft gedaan voor Nederland."

OMSTREDEN

Johan van Oldenbarnevelt was één van Amersfoorts bekendste inwoners. Hij werd er in 1547 geboren en woonde er tot zijn 17e. Hij verhuisde uiteindelijk naar Den Haag. Daar werd hij Raadspensionaris van de Staten van Holland.
Hij streed samen met Willem van Oranje en later zijn zoon Maurits van Oranje tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. Met Maurits verliep de samenwerking uiteindelijk niet goed. Onder meer omdat Johan van Oldenbarnevelt zich inzette voor een 12-jarig bestand met de Spanjaarden.
Maurits zag dit als verraad. Hij liet hem arresteren en later, op 71-jarige leeftijd, onthoofden in Den Haag. Maarten: "Een unieke rotstreek in de Nederlandse geschiedenis, gepleegd door Maurits van Oranje." Onder Oranjegezinden werd Johan van Oldenbarnevelt honderden jaren lang gezien als landverrader.

EERSTE BORSTBEELD AMERSFOORT

Vanwege deze kwestie met de Oranjes werd Van Oldenbarnevelt nergens geëerd voor zijn verdiensten. Ondanks dat hij later werd gezien als het eerste grote staatshoofd van ons land. In Amersfoort werd ruim honderd jaar geleden voor het eerst in Nederland een beeld van Van Oldenbarnevelt geplaats. Het borstbeeld stond voor het oude station op het plein. Daar ging een felle discussie aan vooraf. Een discussie die te volgen is in oude stukken in Archief Eemland.
Na een renovatie jaren later van het Stationsplein werd het beeld verplaatst naar de tuin van het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt. Maarten: "Van 'midden op het stationsplein' naar 'de tuin van een school'. Dat klinkt toch een beetje alsof je de vergetelheid wordt ingestuurd."

TERUG NAAR HET STATIONSPLEIN

Volgend jaar is het precies vierhonderd jaar geleden dat Van Oldenbarnevelt werd onthoofd. Maarten: "Het stationsplein van Amersfoort wordt het komende jaar heringericht. En het is vierhonderd jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt werd geëxecuteerd."
"Volgens mij is dat het perfecte moment om het borstbeeld van deze grootse staatsman terug te zetten waar hij hoort in Amersfoort. Terug uit de vergetelheid. Terug naar het Stationsplein. En als de gemeente dat voor elkaar krijgt zal ik een vlammend betoog bij de opening houden."
Van Rossem Vertelt is te zien op RTV Utrecht op donderdag vanaf 12:20 uur.

Van Rossem: 'Dat beeld van Van Oldenbarnevelt moet terug naar het station.'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.